Hoe een laptop gebruiken?

Wil je het maximum uit je nieuwe laptop halen? In onze rubriek “Hoe gebruiken" vind je een aantal slimme trucs en ideeën die je het leven gemakkelijker maken!

De batterij sparen

Bij het eerste gebruik van je laptop doe je er goed aan om de nieuwe batterij volledig op te laden. Zo krijg je een maximale autonomie en zal je laptop langer meegaan. Onderbreek het opladen liefst niet!

Ook is aanbevolen om de batterij 1 keer per maand volledig op te laden en te ontladen. Zo wordt ze geijkt, dus goed onderhouden. Als de batterij helemaal leeg is, moet je je laptop zonder onderbreking en zonder hem te gebruiken volledig opnieuw opladen.

Nog enkele tips om de batterij van je apparaat zoveel mogelijk te sparen?

  • Als je je laptop een tijdje niet hebt gebruikt (1 à 2 maanden), doe je er goed aan om hem voor minstens 40 % opnieuw op te laden voordat je hem opnieuw gebruikt.
  • Zet de lichtsterkte van je scherm niet op het maximum als dat niet nodig is. Kies liever voor een matige lichtsterkte. Zo spaar je de batterij.
  • Gebruik je je computer even niet? Schakel hem dan uit in plaats van hem in stand-by te laten staan.

De laptop aansluiten op de tv

Wil je je laptop aansluiten op je tv om foto’s of video’s te bekijken of om het tv scherm te gebruiken als beeldscherm? In de handleiding van je laptop vind je over welke type aansluiting je beschikt.

De ingangen van de televisie en de laptop moeten overeenstemmen. Is dat niet het geval, dan kan je je laptop op de televisie aansluiten via een adaptor. Indien je laptop  een HDMI aansluiting heeft, gebruik je het best deze aansluiting voor een optimale beeldkwaliteit.

Zet de laptop en de televisie aan en kies op je tv de audio/video-ingang (AV). Nu kan je in Windows XP de tv uitgang configureren volgens jr grafische kaart. Kies hiervoor achtereenvolgens configuratiescherm, beeldscherm en geavanceerde instellingen.

Een speciale toets

Wist je dit? Je kunt de FN-toets van je toetsenbord combineren met andere toetsen om rechtstreeks toegang te krijgen tot verschillende functies, zonder langs het menu te moeten gaan. Met deze toetsencombinaties kan je eenvoudige taken uitvoeren zoals het volume regelen, een bestand opslaan, afdrukken, knippen en plakken...

Deze shortcuts verschillen aanzienlijk van model tot model:

  • Voor de Windows- en ChromeBook-laptops maak je de toetsencombinaties vooral via de toets Ctrl. Door bijvoorbeeld tegelijk op Ctrl + S te drukken, kan je je geopende bestand opslaan.
  • Voor de Mac pc's van Apple maak je de toetsencombinaties vooral met de toets Command. Een bestand sla je bojvoorbeeld op door tegelijk de toetsten Command en S in te drukken.

Je laptop goed onderhouden

Hier vindt je enkele eenvoudige tips om je laptop goed te onderhouden:

  • drink of eet niet boven je laptop
  • reinig regelmatig je klavier
  • reinig je scherm met een aangepast product
  • zet je laptop niet in de zon of in een vochtige omgeving
  • vermijd laptopzakken die te klein zijn, opteer eerder voor een groter model zodat eventuele schokken opgevangen worden

Bekijk alle reinigingsproducten voor uw pc

De juiste accessoires voor je laptop

Voor een optimaal gebruikscomfort van je laptop bestaan er een aantal handige accessoires. Om te klikken gebruik je best een muis, dat is veel gemakkelijker en sneller dan het touchpad. Om in alle rust een film te kijken, te gamen, naar muziek te luisteren of videogesprekken te voeren, kies dan voor een hoofdtelefoon. Als je vaak met verschillende bestanden tegelijk moet werken, probeer dan eens een monitor te gebruiken. Je zal niet meer zonder kunnen!

Good to know: het is belangrijk om een back-up van je gegevens te kunnen maken. Zo bewaar je al je bestanden vor het geval dat je je laptop verliest of beschadigt. Onze oplossing? Een externe harde schijf. Sommige modellen hebben zelfs een SSD-opslagcapaciteit van 2 TB of meer.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters