Een afwasmachine kopen

Alle afwasmachines bekijken en vergelijken

Vergelijk hier alle afwasmachines
Verfijn de productenlijst aan de hand van de filters of gebruik onze vergelijkingstool.

 • De technische fiche van elke afwasmachine bekijken

 • Bekijk hier het oude gamma van de afwasmachines

 • vaatwasser - Afwasmachine kopen - Vanden Borre

  U kan een vaatwasser kopen in één van onze winkels of online via de website. Daarnaast kan u dankzij onze gratis Click&Collect service een vaatwasser online bestellen en afhalen in een winkel. Er zijn verschillende betalingsmogelijkheden mogelijk, zo is er voor iedereen een aangepaste oplossing.

  Een vaatwasser online kopen via internet en betalen kan op volgende manieren:

  * vaatwasser aankopen via rechtstreekse betaling (in streng beveiligde omgeving) met de volgende betaalkaarten / credit cards: VISA – MASTERCARD – AMERICAN EXPRESS via internetbankieren: Belfius Direct Net, KBC Online, ING Homepay, CBC Online

  * vaatwasser betalen via klassieke overschrijving op ons rekeningnummer 432-401-0042-11 (niet mogelijk bij Click&Collect). In dit geval wordt de vaatwasser gedurende 5 dagen gereserveerd, in afwachting van betaling.

  Bij een reservatie van een vaatwasser via “Click&Collect” kunt u steeds via een rechtstreekse betaling een voorschot betalen. Hierna krijgt u een bevestigingsmail of sms waarmee u in de winkel van uw keuze terecht kan.


  Natuurlijk kan u ook in elke Vanden Borre vestiging terecht voor de aankoop van een vaatwasser. Zoek een winkel in uw buurt.

 • Hoe een vaatwasser kiezen ?

  • Welk type kiezen?

   Er bestaan verschillende types vaatwassers:

   • De meeste keukens zijn voorzien op een vaatwasser met de standaardafmetingen van 85 x 60 x 60 cm.
   • Indien u weinig beschikbare ruimte heeft of indien u weinig vaat heeft, kan een smalle (45 cm breed) of compacte (45 cm hoog) vaatwasser een oplossing bieden. Een compacte vaatwasser kan zelfs op het werkblad geplaatst worden.
   Bekijk alle vaatwassers met standaardafmetingen
   Bekijk alle smalle vaatwassers

   Bovendien bestaan vrijstaande vaatwassers in verschillende (trendy) designs en kleuren: wit, inoxrood enz.

  • Afmetingen en inhoud

   afmetingen.jpg :

   De breedte van een vaatwasser geeft vaak een goede indicatie over zijn volume. Een vaatwasser van 60 cm is voldoende voor 12 tot 14 bestekken, naargelang het model. Een model van 45 cm is geschikt voor 9 bestekken. Als u weinig plaats heeft in uw keuken kiest u het best voor een model met een breedte van 45cm. Een perfect compromis tussen plaatswinst en volume.

   Bekijk de vaatwassers geschikt voor minder dan 12 bestekken

  • Driemaal zuinig

   zuinig2.gif :

   In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt heeft de vaatwasser respect voor het milieu. In vergelijking met de vaat die u met de hand doet, bespaart u op drie gebieden met een afwasmachine:

   > U bespaart water: de nieuwe toestellen gebruiken gemiddeld slechts 10 liter water in vergelijking met 50 liter water bij een vaat die u met de hand doet en voor dezelfde hoeveelheid vaat.

   > U bespaart geld: met een vaatwasser spaart u meer dan € 100 per jaar uit aan verbruik van water en elektriciteit. Als uw toestel over de functie "startuitstel" beschikt en u een dag/nachtteller heeft, kunt u uw toestel de vaat laten doen tijdens de daluren.

   > U bespaart tijd: in één jaar tijd zou u ongeveer 13 dagen spenderen aan de vaat met de hand! Kunt u deze tijd niet beter gebruiken?

  • Het energielabel voor vaatwassers

   energielabel.jpg :

   Bent u bezorgd om het milieu? Wilt u graag energie besparen? Het energielabel informeert u over het energieverbruik van het toestel en over het was- en droogresultaat. Dankzij de indeling in energieklasse A, A+, A++ en zelfs A+++ kunt u de verschillende modellen met elkaar vergelijken. Het waterverbruik van de vaatwasser vindt u ook op dit energielabel terug. Toestellen die 10 liter water of minder per cyclus verbruiken kunnen we aanduiden als zuinige toestellen.


   Bekijk de vaatwassers die minder dan 10 liter/cyclus verbruiken
   Bekijk de A+++-10% vaatwassers
   Bekijk de A+++ vaatwassers
   Bekijk de A++ vaatwassers
   Bekijk de A+ vaatwassers

  • Aanpasbaar volgens uw behoeften

   inbouw3.jpg :

   Aangezien niet alle borden even groot zijn, is de binnenkant van uw vaatwasser flexibel: de bovenkorf kan in de hoogte verstelbaar zijn, soms kunt u de bordenrekken neerklappen enz. Naargelang het model en het merk beschikken vaatwassers over bepaalde kenmerken die het mogelijk maken de kuip in te richten.

   Bekijk alle vaatwassers met in de hoogte verstelbare bovenkorven
   Bekijk alle vaatwassers met neerklapbare bordenrekken


   Sommige modellen zijn zelfs van binnenverlichting voorzien om het u gemakkelijker te maken. Zo kunt u ook uw schone vaat bewonderen na elke wasbeurt.

   Bekijk alle vaatwassers met binnenverlichting

  • Programma's die u het leven gemakkelijk maken

   U wacht niet graag tot u een volle vaatwasser heeft alvorens het toestel in werking te stellen? Kies dan een model met de optie "1/2 gevuld". Op die manier wordt de duurtijd van de cyclus en de hoeveelheid water aangepast in functie van de hoeveelheid vaat. Naargelang het model plaatst u de vaat in de bovenste of in de onderste korf.

   Bekijk alle vaatwassers met de optie Ĺ gevuld

   Heeft u zeer vuile pannen of borden? Bepaalde vaatwassers zijn van een intensieve zone in de onderkorf voorzien die, eens geactiveerd, de sproeikracht verhoogt om hardnekkig vuil te verwijderen. Geen nood: de sproeikracht in de bovenkorf blijft onveranderd waardoor uw delicate vaat nog steeds met zachtheid gereinigd wordt.

   Bekijk alle vaatwassers met intensieve zone in de onderkorf

  • Stille vaatwassers

   stil.gif :

   Hoort u iets? Neen. Toch werkt de vaatwasser terwijl u uw vrienden koffie inschenkt. Dankzij de uitstekende geluidsisolatie zijn sommige modellen nauwelijks nog te horen! Vanaf een geluidsniveau van 50 dB sluit u beter de keukendeur. Tussen 44 en 50 dB kunt u uw vaatwasser de vaat laten doen wanneer u het past. Modellen met een geluidsniveau van minder dan 44 dB hoort u praktisch niet. Heeft u thuis een open keuken ? Dan raden we u een stil model aan met een geluidsniveau van minder dan 44 dB.

   Goed om te weten: 3 decibel minder betekent ook dubbel zo stil!

   Bekijk alle inbouw met een geluidsniveau van minder dan 44 dB

  • Uitgestelde start

   startuitstel.gif :

   Met deze handige timerfunctie kunt u een tijdstip bepalen waarop u wil dat de vaat klaar is. Indien u ook over een nachtmeter beschikt, kunt u uw elektriciteitsfactuur verlichten door gebruik te maken van het goedkopere nachttarief. Abonnees met een nachtmeter besparen tot 40 % op hun elektriciteitsfactuur door hun vaatwasser 's nachts te laten werken. Bovendien is deze functie ideaal wanneer u overdag niet gestoord wil worden door het lawaai van uw toestel.

   Bekijk de vaatwassers met uitgestelde start

  • Aanduiding resttijd

   resttijd.gif :

   U wil weten hoe lang een net gestart programma gaat duren? Sommige vaatwassers geven zelfs de resttijd weer, zodat u kunt weten wanneer het programma zal afgelopen zijn.

   Bekijk de vaatwassers met aanduiding resttijd

 • Hoe een vaatwasser gebruiken ?

  • Vůůr het eerste gebruik

   > Regel de waterontharder van uw vaatwasser

   Wist u dat uw vaatwasser beschikt over een waterontharder? Een vaatwasser heeft nl.  zacht water nodig om te functioneren.
   Regel de waterontharder in functie van de hardheid van het water. Als uw glazen een witte aanslag vertonen, betekent het dat de waterontharder verkeerd ingesteld is. Informeer bij de gemeente wat de hardheid van het water is.  Volg de aanwijzingen in de handleiding van uw toestel.

   > Vul het zoutreservoir en het bakje voor spoelglansmiddel

   Vul voor het eerste gebruik het zoutreservoir met water. Vul nadien bij met zout (een beetje water loopt dan weg uit het reservoir). Start dan meteen een was- of spoelprogramma. Opgedroogde zoutkorrels die in de kuip blijven liggen, kunnen namelijk het toestel beschadigen.

  • Hoe de vaatwasser goed vullen

   onderhoudenzoom2.jpg :

   > Let erop dat de vaat geschikt is voor de vaatwasser.
   > Verwijder etensresten met een keukenrol indien nodig.
   > Overlaad de korven niet.
   > Let erop dat de sproeiarmen vrij kunnen ronddraaien.

    

   > Is het vaatwerk goed geplaatst ?
   Plaats alle kopjes, bakjes enz.. met de opening naar beneden.
   Onderste korf : vaat die moeilijk afwasbaar is.
   Bovenste korf : klein en delicaat vaatwerk.
   Bestekmandje : bestek met de punt naar beneden (zet zilveren en metalen bestek apart).

  • Welk programma kiezen ?

   20150831_bcvaatwasser_02.jpg :

   Bekijk de programmatabel in de handleiding van de vaatwasser. Kies een programma in functie van het type vaatwerk  en niet volgens de hoeveelheid vaat.

   > Intensief programma : extreem vuil vaatwerk, kookpotten en pannen (afwassen op 70° en meer).
   > Eco programma : normaal vuile vaat (afwassen  op  45° of 50°).
   > Delicaat programma : breekbare, gekleurde of kristallen vaatwerk (afwassen op  40°).
   > Programma voor glazen: specifiek om glazen te reinigen. Glazen kunnen best niet warmer dan 50°C gewassen worden.


   Sommige vaatwassers hebben bijkomende functies: voorspoelen, inweken, snel programma, programma ½ gevuld, …

    

  • Welke vaatwastablet gebruiken ?

   20150831_bcvaatwasser_03.jpg :

   Normale tabletten:
   > Deze bevatten enkel afwasproduct (samengeperst poeder)
   > Niet te gebruiken voor korte programma’s, zoniet raken de tabletten niet volledig opgelost. Gebruik bv. een standaard programma op 50°C.
   > Gebruik geen halve tablet, want deze zal niet volstaan om de vaat proper te krijgen (behalve voor halve-lading programma en sommige compact modellen).

   All-in-one-tabletten:
   > Deze bevatten afwasproduct, spoelglansmiddel en zout
   > Niet aan te raden voor korte programma’s. Ze hebben geen tijd om op te lossen. Gebruik liever een standaard programma op 50° C.     


   Moet ik nog zout of spoelglansmiddel toevoegen als ik een all-in-one-tablet gebruik?

   > Zout: het zoutgehalte in een all-in-one-tablet is miniem en onvoldoende voor een optimale werking van uw vaatwasser.
   > Spoelglansmiddel: dit hangt af van de  waterhardheid (water met veel kalk heeft meer spoelglansmiddel nodig).
   Volg altijd het doseeradvies voor het zout en het spoelglansmiddel.
   Zorg er ook voor dat het vaatwasmiddelbakje goed droog is alvorens het te vullen.

   Indien u tijdens het vullen van het spoelglansmiddel een beetje van het product morst, veeg het dan weg met een droge doek om schuimvorming te voorkomen.

   Waar moet ik de tablet plaatsen?
   Plaats de vaatwastablet in het daartoe bestemde vakje. Als u de tablet in het bestekmandje of los in de vaatwasser legt, zal ze al beginnen op te lossen  tijdens het voorspoelen van de vaat. In dat geval zal er niet meer voldoende overblijven voor de eigenlijke vaatwasbeurt.

    

  • Wanneer de vaatwasser leegmaken ?

   > Open de deur  onmiddellijk na het einde van het programma  en wacht even zodat de vaat goed opdroogt. Warm vaatwerk is breekbaar, wacht best 30 minuten alvorens de vaatwasser leeg te maken.

   > Maak eerst de onderste korf leeg en nadien de bovenste korven

  • Nog meer besparen!

   eco_tip_174x96.gif :

   > Indien u over nachttarief beschikt, gebruikt u best de functie 'uitgestelde start' zodat uw vaatwasser in de daluren kan werken.

   > Benut de vaatwasser ten volle zonder hem te overladen. Pas de hoeveelheid wasmiddel aan uw hoeveelheid vaat aan. Als uw vaat niet al te vuil is, gebruikt u best het eco programma.

 • Hoe een vaatwasser installeren ?

  • Uw elektriciteitsinrichting

   Bestaande inrichtingen moeten voldoen aan alle geldende normen. Nieuwe aansluitingen op het elektriciteitsnet en de waterleiding moeten worden uitgevoerd door erkende technici volgens de instructies van de fabrikant en in overeenstemming met de geldende veiligheidsnormen (we verwijzen naar onze installatiedienst).

  • De omgeving rond uw vaatwasser

   Vinstalleren2.gif :

   Plaats uw vaatwasser waterpas door de voetsteunen te verstellen. Op die manier vermijdt u elk risico op overlopend water of lekkage.
   Het toestel moet gebruikt worden bij een omgevingstemperatuur van 5°C tot 45°C.
   Staat uw vaatwasser in een ruimte waar het mogelijk vriest? Schakel de vaatwasser uit, koppel de watertoevoerdarm af en laat het water eruit lopen. Zo vermijdt u dat het ventiel kapot vriest.
   Zodra de omgevingstemperatuur naar het vriespunt gaat, geeft de vaatwasser de foutmelding “verwarmingsfout”. In dat geval giet u best eerst enkele liters warm water in het toestel alvorens het op te starten.

  • De elektrische installatie

   Vraccordelecmlv_NL.jpg :

   Sluit uw toestel steeds aan op een geaard stopcontact. Gebruik geen verlengkabels of stekkerdozen.

   Indien u nieuwe elektrische voorzieningen aanlegt, moet u een waterdicht geaard stopcontact installeren. Het stopcontact moet minimum 0,60 meter van een aansluiting op de waterleiding verwijderd zijn. Een differentieelschakelaar van 30 mA is verplicht.

  • Waterleiding delen met een wasmachine

   Vymlemlv.jpg :

   Als u dat wenst kunt u uw vaatwasser en wasmachine op dezelfde wateraansluiting of -afvoer aankoppelen met behulp van een dubbel afvoersysteem voor afvalwater.

  • Aansluiten op de waterleiding

   Vevacmlv.jpg :

   Vergeet de dichtingsring niet die normaal gezien bij het toestel werd meegeleverd. De vertakking in de afvoer van het afvalwater moet zich op een hoogte van 0,6 tot 1 meter bevinden.

   Indien de aansluitpunten al voorzien zijn in uw woning, koppel dan de kleinste leiding aan op de watertoevoer en de grootste op de sifon die gekoppeld is aan de afvoer.

  • Een beetje loodgieterij

   Vevacautoperce_NL.jpg :

   Met zelfborende kranen kunt u een wasmachine installeren zonder gebruik te hoeven maken van courante loodgieterstechnieken. Het aansluiten van de watertoevoer en -afvoer gaat heel snel en u hoeft er geen leidingen voor los te koppelen of door te zagen. Zelfborende kranen doorboren de koperen of pvc-leiding automatisch bij de montage.

  • Voor een zorgeloze werking

   Vinstalleren7.gif :

   Zorg ervoor dat tijdens de installatie het water vrij langs de afvoer kan wegstromen (haal indien nodig de stop uit de afvoer). Bevestig de afvoerbuis op de sifon met behulp van een spanring om te vermijden dat deze er afglijdt. Zorg ervoor dat de waterkraan gemakkelijk bereikbaar is in geval van problemen. Zorg er ook voor dat de leidingen niet geplooid of gewrongen zitten.

  • Vůůr het eerste gebruik

   Vinstalleren8.gif :

   Voordat u voor de eerste keer vaat wast, moet u de waterverzachter doseren in functie van de hardheid van uw leidingwater. Vul zowel het zout- als het spoelmiddelreservoir.

  • Om te besparen

   Denk eraan uw vaatwasser aan te sluiten op warm water, want 80 % van de energie die uw toestel verbruikt, gaat naar het opwarmen van water.

 • Hoe een vaatwasser onderhouden ?

  • De filters

   onderhouden1.gif :

   Filters bevinden zich in achteraan in de kuip van uw vaatwasser. Spoel ze regelmatig af onder stromend water.

   Een verstopte filter hindert immers de goede werking van uw toestel.

   Tip: reinig de filter elke keer u de vaatwasser leegmaakt.

   Wat moet u doen?

   > Schakel de vaatwasser uit
   > Draai de filter los
   > Spoel hem af onder stromend water
   > Draai hem terug vast

  • De deur van uw vaatwasser

   Reinig het dichtingsrubber van de deur en de reservoirs voor de was- en spoelproducten regelmatig met een vochtige doek.

  • De sproeiarmen

   onderhouden3.gif :

   Reinig de sproeiarmen van uw vaatwasser 2 tot 3 keer per jaar.

   Er kunnen etensresten achterblijven in de sproeiarmen waardoor uw vaatwasser minder goed reinigt.   Wat moet u doen?

   > Schakel de vaatwasser uit
   > Reinig de verstopte gaatjes met een puntig voorwerp zoals een breinaald of een tandenstoker
   > Afhankelijk van het model, kunt u de sproeiarmen ook losmaken en afspoelen/reinigen onder stromend water

  • De binnenkant

   20150831_bcvaatwasser_04.jpg :

   Denk eraan om de binnenkant van de vaatwasser te reinigen.

   Gebruik hiervoor een speciaal reinigingsproduct en maak komaf met voedselresten binnenin de vaatwasser.

  • Onaangename geurtjes?

   > Laat uw vaatwasser zo'n drietal keer per jaar leeg draaien met een intensief programma (indien mogelijk met een product om te ontkalken, ontvetten en ontgeuren). Op die manier bestrijdt u de ontwikkeling van bacteriën en slechte geurtjes.

   > Plaats een geurverspreider in uw vaatwasser.

 • Een probleem met uw vaatwasser? Onze oplossingen

  • De vaat is niet droog

   20150917_bcvaatwasser_06.jpg :

   > Heeft u uw borden en schotels op de juiste manier in de vaatwasser geplaatst? Keer kopjes en schotels om zodat er geen water in blijft staan.
   > Gebruikt u spoelglansmiddel? Uw vaat zal droger uit de vaatwasser komen als u spoelglansmiddel gebruikt.

   > Wanneer maakt u de vaatwasser leeg? Open de deur wanneer het programma gedaan is en wacht 30 minuten alvorens de propere vaat eruit te halen.

   Nog niet opgelost? Contacteer ons

  • Schuimresten

   > Afwasproduct gebruiken? Een slechte gewoonte! Gebruik geen gewoon afwasproduct om uw schotels vooraf te reinigen. Verwijder de etensresten van de borden, eventueel met keukenrolpapier.
   > Loopt het spoelglansmiddel in de vaatwasser? Mogelijk is er een lek in het reservoir van het spoelglansmiddel. Contacteer ons

   Hoe de schuimresten verwijderen? Twee à drie soeplepels plantaardige olie klaren de klus.


  • Restanten van afwasmiddel of vaatwastablet

   20150917_bcvaatwasser_05.jpg :

   > Een standaard tablet is niet geschikt voor korte programma's. Een tablet kan op korte tijd immers niet volledig oplossen. Gebruik liever een all-in-one-tablet.
   > Gaat het vaatwasmiddelbakje moeilijk open? Zorg ervoor dat grote schotels het klepje van het bakje niet blokkeren.
   > Is het vaatwasmiddelbakje vochtig? Zorg ervoor dat het bakje volledig droog is alvorens het te vullen.

  • De wanden zijn verkleurd

   20150917_bcvaatwasser_07.jpg :

   > Gebruik enkel producten die geschikt zijn voor de vaatwasser
   > Vermijd goedkope vaatwastabletten


   Hoe de metalen wand reinigen? Gebruik een speciaal detergent

  • Vet- en etensresten

   > Verwijder zoveel mogelijk etensresten van borden en schotels alvorens ze in de vaatwasser te plaatsen.
   >Een halve vaatwastablet? Dit zal niet volstaan. Hou rekening met het doseeradvies van afwasproduct en vaatwastabletten.
   > Etiketten op bokalen? Verwijder deze vooraf.
   > Gebruikt u vaak het korte programma? Mogelijk blijven er vetresten achter op uw vaatwerk. Gebruik af en toe een lang programma op hoge temperatuur.


   >Onderhoud uw vaatwasser: reinig regelmatig de filters, de sproeiarmen en de wanden.

   >En wat met hardnekkige etensresten (aardappels, rijst, enz)? Volg het doseeradvies en gebruik af en toe een lang afwasprogramma.

    

  • Kalkaanslag op de wanden of glazen

   > Zacht of hard water?
   Check de waterhardheid bij uw gemeente (website). Stel de vaatwasser vervolgens in naargelang de waterhardheid (zie handleiding van uw toestel)
   Zacht water (met weinig kalk) laat minder kalksporen achter.


   Nog niet opgelost? Contacteer ons

  • Druppels en waterresten op uw vaatwerk

   20150917_bcvaatwasser_06.jpg :

   > Spoelglansmiddel: gebruik de aanbevolen dosis spoelglansmiddel.
   > Keer het vaatwerk om zodat er geen water in blijft staan.
   > Check de waterhardheid en stel uw vaatwasser op de juiste manier in.
   > Kort programma: gebruik een all-in-one-tablet of vaatwasmiddel in poedervorm.


   Nog niet opgelost? Misschien is de droogfunctie van uw vaatwasser defect. Contacteer ons

  • Beschadigde glazen

   20150917_bcvaatwasser_10.jpg :

   > Welke vaatwastablet? Er bestaan vaatwastabletten met een specifieke bescherming tegen glascorrosie.
   > Welk programma? Kies een kort programma op lage temperatuur. Sommige vaatwassers hebben een speciaal programma voor glazen.

   Glascorrosie komt soms ook voor op glazen met een fabricagefout.

  • Gekleurde vlekken

   20150917_bcvaatwasser_09.jpg :

   > Welk programma voor koffieresten? Gebruik een lang programma op hoge temperatuur.
   > Denk eraan de etensresten zoveel mogelijk van de borden te verwijderen.
   > Een halve vaatwastablet? Dit zal niet volstaan. Hou altijd rekening met het doseeradvies.
   > Zorg ervoor dat het vaatwasmiddelbakje volledig droog is. Vochtig vaatwaspoeder is immers minder efficiënt.

  • Verkleurde vaat

   > Controleer eerst en vooral of uw borden en schotels vaatwasbestendig zijn. Indien niet, was deze met de hand af.
   > U kan ook tabletten gebruiken die speciaal geschikt zijn voor gekleurd vaatwerk.

  • Roestvlekken of verkleuring

   Vertonen uw metalen voorwerpen roestvlekken of zijn ze verkleurd?

   >Spoel ze af alvorens ze in de vaatwasser te plaatsen.
   Sommige sauzen (ketchup, mayonnaise, mosterd) kunnen uw bestek beschadigen.

   Wist u dat?
   Sorteer uw bestek per soort! Plaats uw zilveren bestek apart van uw metalen bestek. Zo vermijdt u een mogelijke reactie tussen beide metaalsoorten.

 • Overzicht merken voor afwasmachine