Een afwasmachine kopen

Alle afwasmachines bekijken en vergelijken

Verfijn de productenlijst aan de hand van de filters of gebruik onze vergelijkingstool.

De technische fiche van elke afwasmachine bekijken

AEG

BAUKNECHT

BEKO

BOSCH

INDESIT

MIELE

SIEMENS

WHIRLPOOL

Bekijk hier het oude gamma van de afwasmachines

Vaatwasser - Afwasmachine kopen - Vanden Borre

Je kan een Vaatwasser kopen in één van onze winkels of online via de website. Daarnaast kan je dankzij onze gratis Click&Collect service een Vaatwasser online bestellen en afhalen in een winkel. Er zijn verschillende betalingsmogelijkheden mogelijk, zo is er voor iedereen een aangepaste oplossing.

Een Vaatwasser online kopen via internet en betalen kan op volgende manieren:

* Vaatwasser aankopen via rechtstreekse betaling (in streng beveiligde omgeving) met de volgende betaalkaarten / credit cards: VISA – MASTERCARD – AMERICAN EXPRESS via internetbankieren: Belfius Direct Net, KBC Online, ING Homepay, CBC Online

* Vaatwasser betalen via klassieke overschrijving op ons rekeningnummer 432-401-0042-11 (niet mogelijk bij Click&Collect). In dit geval wordt de Vaatwasser gedurende 5 dagen gereserveerd, in afwachting van betaling.

Bij een reservatie van een Vaatwasser via “Click&Collect” kan je steeds via een rechtstreekse betaling een voorschot betalen. Hierna krijg je een bevestigingsmail of sms waarmee je in de winkel van je keuze terecht kan.


Natuurlijk kan je ook in elke Vanden Borre vestiging terecht voor de aankoop van een Vaatwasser. Zoek een winkel in je buurt.

Hoe een vaatwasser kiezen ?

Het juiste type vaatwasser kiezen

Er bestaan 3 types losstaande vaatwassers, naargelang de ruimte waarover je beschikt en de capaciteit die je nodig hebt.

Standaard vaatwassers

Standaard vaatwassers(60 cm breed): 12 tot 14 bestekken.
bloc1_poselibre_3.jpg :

Smalle vaatwassers

Smalle vaatwassers (45 cm breed): met hun 9 tot 10 bestekken en zijn praktische formaat is deze perfect voor kleine keukens en gezinnen van minder dan 4 personen.
bloc1_poselibre_1.jpg :

Mini-vaatwassers

Mini-vaatwassers: wordt niet op de grond geplaatst maar op uw werkblad of eventueel een tafelkoelkast.

En als je over een ingerichte keuken beschikt? In dat geval opteer je best voor een ingebouwd model. Ontdek hier hoe je je ingebouwde vaatwasser kiest!

bloc1_poselibre_2.jpg :

Hoe worden mijn bestekken opgeborgen?

Vele vaatwassers zijn uitgerust met een bestekmandje. Maar er zijn ook vaatwassers met een besteklade. Het voordeel? Je bespaart plaats in het onderste rek om nog meer borden af te wassen. Bovendien zijn je bestekken al gesorteerd in de lade. Het middelste gedeelte van de lade is over het algemeen holler voor pollepels of dikker keukengerei dan bestekken.
bloc2_lavevaisselletips.jpg :

Stil

Hoor je iets? Neen. En toch, terwijl je koffie schenkt aan je vrienden is de vaatwasser al volop aan de gang. En ja, dankzij de uitstekende geluidsisolatie van bepaalde modellen worden ze ultra-stil. Vanaf 50 dB moet je de deur van je keuken sluiten. Van 44 tot 49 dB kan je je vaatwasser aanzetten nagenoeg wanneer je maar wil. Bij minder dan 44 dB hoor je nog slechts wat geruis. Heb je een open keuken? Dan raden wij je een stil model aan van minder dan 44 dB. 

Goed om weten: 3 decibel minder betekent de helft minder lawaai.
bloc3_lavevaisselletips.jpg :

De juiste programma’s kiezen

Sommige vaatwassers zijn voorzien van specifieke programma’s om je het leven gemakkelijker te maken.


Met een automatisch programma hoef je je geen zorgen meer te maken. Dankzij sensoren past de vaatwasser het programma aan aan de mate dat de vaat vuil is en aan de hoeveelheid van de te reinigen vaat. Onberispelijk resultaat gegarandeerd!


Geen zin om te wachten tot de vaatwasser volledig vol zit om hem aan te zetten? Kies een model dat uitgerust is met het programma halfvol. De afwastijd wordt verkort en de hoeveelheid water wordt aangepast aan de hoeveelheid vaat die moet gereinigd worden.


Met betrekking tot zeer vuile kommen en borden zijn sommige vaatwassers voorzien van een intensieve zone in de onderste mand. Eens geactiveerd verhoogt zij de druk om het hardnekkige vuil te verwijderen. Maak je geen zorgen: de druk in de bovenste mand verandert niet en de delicate vaat wordt nog steeds met zachtheid gereinigd.

Dringend propere vaat nodig? De Turbo-functie helpt je uit de nood. Wanneer je die activeert wordt de vaat bij een iets hogere temperatuur afgewassen, met ietsje meer water maar veel sneller.
bloc4_lavevaisselletips.jpg :

En voor een echt droge vaat?

Nooit meer je vaat afdrogen na het programma: kies voor een technologie of een functie die je een prefect droge vaat garandeert.
 • De Zeolith-technologie: zeoliet is een mineraal dat warmte verspreidt wanneer het vocht opneemt. Zo verkrijg je een nog beter droogresultaat zonder meer energie te verbruiken. Het drogen met zeoliet werkt even goed bij normale vaat als bij plastic. En het herstelt zich automatisch bij de volgende afwasbeurt.
 • Het turbo-droogsysteem: je vaatwasser is uitgerust met een ventilatiesysteem dat het drogen aanzienlijk verbetert.
 • De Extradroge functie: dankzij een hogere temperatuur tijdens het spoelen en een langere droogfase drogen je vaat of plastic potjes beter.
 • Automatische opening op het einde van de cyclus: dankzij deze optie verdampt de resterende vochtigheid en droogt je vaat op natuurlijke wijze. Zelfs de plastic dekseltjes en potjes zijn droog. Let wel op voor de werkbladen in laminaat: door de vochtigheid kunnen die beschadigd raken.
bloc5_lavevaisselletips.jpg :

Moduleerbaar volgens je behoeften

Natuurlijk zijn alle borden niet even groot. Het ordelijk schikken van je vaat kan je dus ook het leven eenvoudiger maken. 

Met een bovenste mand die in de hoogte verstelbaar is, plaats je de mand gemakkelijker wat lager of wat hoger om je vaat op te bergen zoals je dat wenst. 

De manden met inklapbare bordenrekken(in de onderste of bovenste mand) hebben het voordeel dat de pennen inklapbaar zijn. Resultaat: ze raken niet verwrongen of gebroken in de loop der tijd. 

Andere modellen beschikken zelfs over een binnenverlichting. Handig om goed te zien waar je je vaat opbergt… of om het resultaat te bewonderen na elke afwasbeurt  ;-)
bloc7_lavevaisselletips.jpg :

Welke vaatwasser kiezen om te besparen?

In tegenstelling tot wat men je soms doet geloven verbruikt een vaatwasser veel minder dan manueel afwassen. je bespaart dan ook gemiddeld drie keer zo veel! Vooreerst omdat je 3 tot 5 keer minder water gebruikt. Dus verbruik je minder energie. En natuurlijk bespaar je heel wat tijd!

Om een zuinig en ecologisch toestel te kiezen moet je letten op het energielabel. Dat informeert je over het energieverbruik en de afwas- of droogprestaties.

Vanaf 1 maart 2021 gelden nieuwe criteria voor het bepalen van het energielabel. De nieuwe energielabels zullen gaan van A tot G. Klik hier voor gedetailleerde info over de nieuwe energielabels.

Ook het waterverbruik staat op dat etiket vermeld. Dat wordt uitgedrukt in liter per jaar en wordt berekend op een gemiddelde van 280 afwasbeurten per jaar. Ter informatie: de meeste zuinige vaatwassers verbruiken minder dan 10 liter per cyclus.

Handige tips om te besparen

 • Doe je vaatwasser goed vol zonder hem daarom te overladen.
 • Gebruik het eco-programma wanneer de vaat niet erg vuil is.
 • Programmeer je vaatwasser ‘s nachts (van 22 u. tot 06 u.) of in het weekend om te profiteren van de voordelige “daluurtarieven”. De meeste vaatwassers zijn uitgerust met een functie “uitgestelde start”. Zo start je het programma ’s nachts op en word je zelfs overdag niet gestoord. Bovendien bespaar je tot 25% op je elektriciteitsfactuur!
 • Heb je een ecologisch en voordelig systeem voor het produceren van je sanitair warm water (bv. zonnepanelen of boiler met warmtepomp)? Koop dan een vaatwasser die rechtstreeks op een warmwaterkraan aangesloten kan worden.

Heb je nog altijd geen idee welke vaatwasser je moet kiezen? Ontdek onze vaatwasserwijzer en vind het apparaat dat perfect aansluit bij je behoeften.

bloc8_lavevaisselletips.jpg :

Hoe een vaatwasser gebruiken?

De verzachter van je vaatwasser instellen

Je vaatwasser is uitgerust met een waterontharder want hij heeft zacht water nodig om te functioneren. De waterontharder wordt ingesteld in functie van de hardheid van je water. Als dat slecht ingesteld is kunnen er witte vlekken te zien zijn op je glazen


Ken je de hardheid van je water niet? In dat geval heb je 2 opties. Ofwel vraag je inlichtingen bij je watermaatschappij, ofwel ga je een test halen in een doe-het-zelf winkel. Volg dan de instructies van de gebruiksaanwijzing van je vaatwasser.

bloc2_adoucisseur1.jpg :

Vul het bakje met zout en met spoelmiddel

De eerste keer dat je het bakje met zout vult, eerst het water ingieten en daarna het zout. Laat het overtollige water wegvloeien en verwijder de zoutkorrels die naast het bakje zouden zijn gevallen.


Voeg daarna het spoelmiddel toe in het daartoe voorziene reservoir. Door het spoelmiddel zal je vaat sneller drogen en zullen je glazen mooi blinken. Gebruik enkel spoelmiddelen voor vaatwassers. Andere producten zoals azijn kunnen je verdeler en bepaalde metalen onderdelen beschadigen.


Gebruik je all-in-one tabletten? Dan raden wij je aan om het reservoir voor spoelmiddel niet te vullen. De tabletten bevatten immers al de perfecte dosis spoelvloeistof. Wanneer je nog spoelvloeistof toevoegt, bestaat de kans dat er teveel schuim geproduceerd wordt en dat je vaatwasser overloopt.

bloc3_bac_a_sel1.jpg :

Welk programma kiezen ?

Raadpleeg de tabel met programma’s in de gebruiksaanwijzing van je vaatwasser. Kies je programma in functie van het soort vaatwerk, niet in functie van de hoeveelheid.
 • Het programma auto of normaal: biedt een optimaal reinigings- en droogresultaat voor een middelmatig vuile vaat. Met het automatische programma kiest je vaatwasser de beste reinigingstemperatuur. Het waterverbruik hangt ook af van de hoeveelheid vaat en hoe vuil de vaat is..
 • Het eco-programma: perfect om water en energie te besparen voor je middelmatig vuile vaat. Aangezien er een lagere temperatuur gebruikt wordt, duurt het programma langer. Je verkrijgt zo een perfect resultaat, maar op een meer milieuvriendelijke manier.
 • Het programma voor glazen :voorzien voor het reinigen van je glazen. Kies voor wijnglazen bijvoorbeeld een temperatuur lager dan 50 °C.
 • Het programma delicaat: delicate, gekleurde of kristallen vaat (afwassen bij 40 °C).
Naargelang de modellen zijn bepaalde bijkomende functies of programma’s beschikbaar:
 • Voorspoelen of inweken: lost het hardnekkige vuil op. Perfect als je het programma niet op dezelfde dag opstart.
 • Snel programma: wast je vaat in een recordtempo af door iets meer water te gebruiken bij een iets hogere temperatuur.
 • Snelle functie: deze optie is verenigbaar met bepaalde programma’s. Door het kiesprogramma aan te passen win je 30 tot 50% tijd.
 • Programma half gevuld: geeft de machine aan dat de vaatwasser minder gevuld is. De hoeveelheid water en de afwastijd worden dan verminderd.
bloc5_quel_programme1.jpg :

Welke vaatwastablet gebruiken ?

Voor je vaatwasser heb je de keuze uit 3 soorten producten.
 • Vaatwaspoeder biedt het beste resultaat en past bij elk programma.
 • Normale tabletten bevatten enkel afwasproduct, d.w.z. samengeperst poeder. Niet aan te raden voor korte programma’s, want dan hebben ze geen tijd om op te lossen. Kies eerder een automatisch of universeel programma op 50 °C.
 • All-in-one tabletten bevatten afwasproduct, spoelglansmiddel en een stof die kalk neutraliseert. Net als de normale tabletten zijn ze eerder geschikt voor automatische of universele programma’s.

Geen zout of spoelglansmiddel meer nodig met een all-in-one tablet?


Niet noodzakelijk. Het gebruik van all-in-one tabletten stelt je niet vrij van het vullen van het zoutreservoir. De hoeveelheid antikalkmiddel in je tablet volstaat niet: als je het zoutreservoir niet meer vult, zal de waterontharder geblokkeerd raken. En dan moet je die laten vervangen. JE kunt echter de waterhardheid instellen op het minimumniveau.


Wat daarentegen de spoelvloeistof betreft, is het net omgekeerd. Voeg geen spoelvloeistof toe wanneer je all-in-one tabletten gebruikt, tenzij je vaatwasser over een “all-in-one tablet” toets beschikt. De spoelvloeistof dient om een perfect droge en glanzende vaat te verkrijgen, maar te veel product zorgt voor schuim en kan problemen veroorzaken.


Is het droogresultaat niet bevredigend of zitten er sporen op je vaat? Ontdek onze oplossingen voor je vaatwasserproblemen


Waar het product plaatsen?


Plaats de tablet of het poeder altijd in het daartoe voorziene compartiment. Als je het in de kuip plaatst of in het bestekmandje, zal het al bij het voorspoelen beginnen oplossen. Er zal dan ook niet genoeg reinigingsmiddel overblijven voor de vaatwas.

bloc6_quel_produit1.jpg :

Wanneer de vaatwasser leegmaken ?

Open de deur onmiddellijk na het einde van het programma en wacht voor een beter droogresultaat. Sommige vaatwassers gaan zelfs automatisch open wanneer de cyclus voltooid is. Reken op minimum 30 min alvorens de vaat eruit te halen want die is warm en fragiel. Zo zal de resterende vochtigheid de tijd krijgen om te verdampen.


Niet volkomen tevreden van het drogen? JE vindt misschien je geluk met een model met verbeterde droogfunctie (bv. XtraDry, Extra Sec, Extra Drying…). Die verwarmt het water heviger tijdens de spoelfase voor een beter resultaat.


Begin met het leegmaken van de onderste mand en ga dan verder met de hogere manden. Zo laat je geen waterdruppels vallen op de propere vaat van de onderste mand wanneer je de bovenste mand leegmaakt.

bloc8_quand_vider1.jpg :

Handige tips om te besparen

 • Doe je vaatwasser goed vol zonder hem daarom te overladen.
 • Gebruik het eco-programma wanneer de vaat niet erg vuil is. Als je de vaatwasser niet volledig vult, kies dan voor de functie halfvol. Zo bespaar je water, energie en tijd. En kies voor de rest natuurlijk zo veel mogelijk het eco-programma.
 • Programmeer je vaatwasser ‘s nachts (van 22 u. tot 06 u.) of in het weekend om te profiteren van de voordelige “daluurtarieven”. De meeste vaatwassers zijn uitgerust met een functie “uitgestelde start”. Zo start je het programma ’s nachts op en word je zelfs overdag niet gestoord. Bovendien bespaar je tot 25% op je elektriciteitsfactuur!
 • Heb je een ecologisch en voordelig systeem voor het produceren van je sanitair warm water (bv. zonnepanelen of boiler met warmtepomp)? Koop dan een vaatwasser die rechtstreeks op een warmwaterkraan aangesloten kan worden.

Hoe de vaatwasser goed vullen

Ga als volgt te werk voor een kraaknette vaat:

 • schraap de voedingsresten van je borden met een mes, een vork of een stukje keukenrol. Het is evenwel niet nodig om de vaat af te spoelen onder de kraan;
 • de manden niet overladen;
 • let er op dat er niets in de weg zit van de sproeiarmen.

Heb je je borden mooi geordend?

Plaats de recipiënten met de opening naar onder zodat ze niet vol met water zitten op het einde van de cyclus. De onderste mand is bedoeld voor de moeilijk te reinigen borden en de bovenste mand voor de kleinere en fragiele stukken. Wat het bestek betreft, plaats deze met de punt naar beneden en scheidt het zilveren bestek van het stalen bestek.


Goed om weten: plastic vaatwerk droogt niet goed in de vaatwasser want plastic neemt geen warmte op. Tijdens de droogfase koelt plastic sneller af en blijft dus vochtig.


Plaats aub ook geen te zware voorwerpen op je deksels of potjes in plastic. Ze zouden kunnen vervormen door de warmte.

Nooit houten plankjes of bamboe saladekommetjes in de vaatwasser plaatsen. Door de warmte zouden ze kunnen verwrongen raken of zelfs breken.

bloc4_probleme_lave_vaisselle1.jpg :

Hoe installeer je een vaatwasmachine?

Heb je al een installatie?

Als je al een installatie hebt, dan moet die uiteraard conform zijn. Als dat niet het geval is, moeten de aansluitingen op de waterleiding en het elektriciteitsnet worden uitgevoerd door een geschoold technicus, volgens de instructies van de constructeur en volgensde geldende veiligheidsnormen.

Waar en hoe installeer je je vaatwasmachine?

Installeer je vaatwasmachine in een ruimte met een omgevingstemperatuur tussen 5 °C en 45 °C. Om vorstschade te vermijden mag de temperatuur nooit onder de 5°C zakken.

Zet je vaatwasmachine perfect waterpas door de poten te verstellen.. Zo voorkom je elk risico van overlopen of lekken. Als de poten slecht zijn afgesteld, kunnen er bovendien trillingen en dus storende geluiden ontstaan.
bloc2_installer_lave_vaisselle.jpg :

Hoe zit het met de elektrische installatie?

Sluit je vaatwasmachine altijd aan op een geaard stopcontact. Gebruik geen verlengdraad of meervoudige stekkers.

Moet je een elektrische installatie creëren? Dan heb je een stopcontact nodig dat is verbonden met het aardingscircuit. Voor een inbouwvaatwasmachine moet dit stopcontact zich in de kast naast de plaats van de vaatwasmachine bevinden zodat het makkelijk bereikbaar is. Het moet ook op meer dan 60 cm van een wateraftappunt worden geplaatst en worden beveiligd met een automatische zekering van 16 of 20 A. En dat is nog niet alles: ook een diffferentiaalschakelaar van 30 mA is verplicht.

Hoe zit het met de aansluiting op het water?

Vergeet niet om de afdichting te plaatsen die (meestal) wordt meegeleverd met het apparaat. De waterafvoer moet worden aangesloten op een hoogte tussen 60 cm en 1 m.

Als de wateraansluitingen al in je woning aanwezig zijn, moet je de kleinste leiding aansluiten op de watertoevoer en de grootste op de afvoersifon.

Eén aansluiting voor je vaatwasmachine en wasmachine?

Als je wil, kan je je vaatwasmachine en wasmachine aansluiten op dezelfde watertoevoer- en afvoer. Daarvoor heb je gewoon een dubbel afvoersysteem nodig voor het afvalwater.

Je vaatwasmachine installeren zonder de leidingen te demonteren?

Wil je je vaatwasmachine installeren zonder de courante loodgieterstechnieken, gebruik dan een zelfborende kraan. Je kan die heel snel aansluiten op de watertoevoer en -afvoer (zelfborende afvoerflens) zonder dat je de leidingen moet demonteren of doorzagen. De zelfborende kraan boort zich bij de montage automatisch doorheen de koperen of PVC-leiding.

Controleer of de afvoerleiding voorzien is van een ontluchter. Dat voorkomt afvoerproblemen en dus ook lawaai in de gootsteen als je vaatwasmachine het water afvoert. Is er geen ontluchter? Koop er dan een bij een specialist in sanitair.
bloc3_installer_lave_vaisselle.jpg :

Controleer je aansluitingen

 • Zorg er bij de installatie voor dat het afvoerwater vrij kan wegstromen (verwijder indien nodig het netje in de gootsteen).
 • Bevestig de afvoerleiding aan de sifon met een klemband zodat ze niet kan verschuiven.
 • Plaats de toevoerkraan zo dat ze indien nodig snel bereikbaar is.
 • Controleer of de leidingen niet geplooid of verwrongen zijn.

Vóór het eerste gebruik

Voordat je je vaatwasmachine voor het eerst gebruikt, moet je 2 dingen doen:
 • Regel de ontharder volgens de hardheid van het water.
 • Vul het zoutreservoir en het doseerbakje van het spoelglansmiddel, tenzij je tabletten 3-in1 of multitabs gebruikt. In dat geval hoef je geen spoelglansmiddel te voorzien.
Opgelet, vervang het spoelglansmiddel voor je vaatwasmachine nooit door azijn. Dat is schadelijk voor het doseerbakje en voor bepaalde metalen van de vaatwasmachine.
bloc4_installer_lave_vaisselle.jpg :

Waarom geen energie besparen?

Heb je zonnepanelen die het sanitair water verwarmen of een boiler met een warmtepomp? Sluit je vaatwasmachine dan aan op de warmwatertoevoer. 80 % van de energie die je vaatwasmachine gebruikt, dient immers om het water te verwarmen. Controleer of de watertemperatuur niet meer bedraagt dan 60°C. Opgelet, dit is enkel mogelijk als je vaatwasmachine is uitgerust met een warmwaterinlaat.

Sluit je vaatwasmachine niet aan op je regen- of putwaterinstallatie. Dat veroorzaakt lekken en verstopt de ontharder van het apparaat.

Hoe je vaatwasser onderhouden?

Onderhoud van de filters

Een vuile filter verhindert een goede afwas van je vaat. Het is dus aan te raden om de filters elke week te reinigen.

Hoe te werk gaan? De filters bevinden zich onderaan in je vaatwasser, meer bepaald in de kuip. Controleer eerst of er geen voedselresten of ander afval te zien is op de rooster van het filter. Reinig hem daarna onder lopend water met een zachte borstel. De filters bestaan uit meerdere elementen. Denk er dus aan om ze uit elkaar te halen om ze grondig te kunnen reinigen.
bloc2_entretien_lave_vaisselle.jpg :

Onderhoud van de deur

Reinig regelmatig de pakkingen van de deur met een vochtige doek. Vergeet ook de bak met het spoelglansmiddel niet.

Onderhoud van de sproeiarmen

De sproeiarmen, ook “spuitarmen” of “spuitkoppen” genoemd, moeten 2 tot 3 keer per jaar gereinigd worden. Er kunnen immers etensresten blijven zitten die de kwaliteit van het afwassen verminderen.

Hoe te werk gaan? Als je model dat toelaat (te controleren in de gebruiksaanwijzing), de sproeiarm demonteren, hetzij door de ring op zijn basis los te vijzen, hetzij door gewoon omhoog te trekken. Noteer dat het mogelijk is dat de 2 sproeiarmen op een verschillende manier moeten verwijderd worden. Hou ze onder water, reinig de gaten met een tandenstoker om het vuil te verwijderen dat in de gaten zou zitten, en maak ze daarna opnieuw vast.
bloc3_entretien_lave_vaisselle.jpg :

Hoe vieze geurtjes vermijden?

Komt er een onaangename geur vrij uit je vaatwasser? Dat is eenvoudig op te lossen: laat je vaatwasser 1 keer om de 2 maanden leeg draaien op het intensieve programma. Gebruik bij voorkeur een onderhoudsproduct om te ontkalken, te ontvetten en om vieze geurtjes te verwijderen. Dat voorkomt de ontwikkeling van bacteriën en vieze geurtjes.
bloc4_entretien_lave_vaisselle.jpg :

Een probleem met je vaatwasser? Onze oplossingen!

Komt je vaat niet echt droog uit je vaatwasser?

Controleer of je borden correct geplaatst zijn. Als dat niet het geval is, draai ze om zodat het water er gemakkelijker kan afvloeien.

Gebruik sproeimiddel om betere droogresultaten te verkrijgen. Is het resultaat nog altijd niet bevredigend? Je kan eventueel de hoeveelheid product dat moet verdeeld worden verhogen (gebruik stand 4 in plaats van 3 bijvoorbeeld).

Maak je vaatwasser niet onmiddellijk na het einde van de cyclus leeg. Zet de deur op een kier en wacht minimum 30 minuten alvorens de vaatwasser leeg te maken. Zo kan de resterende vochtigheid verdampen. Wist je dat? Sommige modellen gaan automatisch open op het einde van de cyclus om een perfecte droging te garanderen!

Kies een programma met een hogere temperatuur. Dat zal zeker een beter droogresultaat geven.

Als je vaatwasser is aangesloten op een warmwatertoevoer, nagaan of die wel verenigbaar is met warm water. Sommige modellen gebruiken immers koud water om de kuip af te koelen en de condensatie te verhogen en dus om het drogen van de vaat te bevorderen.

Is je vaatwasser uitgerust met een extra droogfunctie (XtraDry, Extra Sec, Extra Drying…)? Gebruik die: zij verhoogt de temperatuur en de droogtijd.

Noteer dat het in geval van plastic houders normaal is dat die niet goed drogen aangezien plastic geen warmte opslaat.

Blijft je probleem aanhouden? {1}!
bloc2_probleme_lave_vaisselle.jpg :

Komt er schuim uit je vaatwasser?

Als je de vaat eerst onder water houdt alvorens die in de vaatwasser te plaatsen kan het zijn dat er zich schuim gaat vormen tijdens het afwassen. En het is nog slechter als je de vaat pre-reinigt met afwasproduct. Schraap dus beter de etensresten af met een bestek of een stukje keukenrol.

Heb je een beetje spoelvloeistof gemorst bij het vullen van het reservoir? Verwijder dat met behulp van een droog doekje. Als die vloeistof in contact komt met het koude water van de kraan, zal er immers schuim geproduceerd worden. Hetzelfde probleem zal zich voordoen als het reservoir voor spoelvloeistof lekt.

Hoe te werk gaan om dat schuim te verwijderen? 2 tot 3 eetlepels plantaardige olie zullen dat oplossen.
bloc3_probleme_lave_vaisselle.jpg :

Heb je resten van een tablet of afwasmiddel op je vaat?

Gebruik je een 3-in-1 tablet of multi-tab? Deze worden afgeraden voor korte programma’s want ze zullen niet de tijd hebben om volledig op te lossen. Gebruik beter poeder als afwasmiddel want dat lost zeer snel op. Poeder wordt trouwens aanbevolen omdat de vaatwasser het poeder vrijgeeft op het gewenste tijdstip en niet eerder.

Het kan zijn dat het compartiment voor het afwasmiddel of het poeder moeilijk opengaat omdat de borden slecht geplaatst zijn. Plaats de borden dus zodanig dat ze dat compartiment niet blokkeren.

Blijft er nog afwasmiddel over in het compartiment op het einde van de cyclus? Controleer of het compartiment wel goed droog is alvorens het te vullen.

Zitten er vet- of vuilresten op je vaat?

Schraap je borden altijd goed af alvorens ze in de vaatwasser te plaatsen.

Gebruik geen halve tablet want dat zal niet voldoende zijn (behalve voor de mini-vaatwassers of vaatwassers die maar de helft gevuld zijn (op voorwaarde dat de functie halfvol is geactiveerd)).

Hangen er etiketten op de bokalen die je in de vaatwasser plaatst? Vergeet ze niet te verwijderen. Als ze loskomen tijdens het afwassen kunnen ze immers het filter blokkeren.

Gebruik je vaak korte programma’s? In dat geval kan het zijn dat er zich vetvlekken gaan vormen in de hoeken van je vaatwasser. Vergeet niet om af en toe eens een lang programma te laten draaien op hoge temperatuur. Opdat het vet en het vuil nog gemakkelijker zouden oplossen, kan je een speciaal afwasmiddel gebruiken en een cyclus starten met een warm programma, zonder vaat. Je vaatwasser zal dan opnieuw als fonkelnieuw zijn!

Zorg voor een regelmatig onderhoud van je vaatwasser door het filter, de sproeiarmen en de wanden te reinigen.

Zit je met restjes van aardappelen, rijst…? Controleer de hoeveelheid afwasmiddel en aarzel niet om af en toe een lang programma op hogere temperatuur te gebruiken.

Verkleuren de wanden van je vaatwasser?

Gebruik enkel specifieke producten voor vaatwassers en vermijd goedkope tabletten.

Gebruik een speciaal afwasmiddel om de metalen wanden te reinigen.

Zit er een witte aanslag op de wanden of de glazen?

Dat kan te maken hebben met het water dat je gebruikt: zacht water of kalkrijk water? Controleer de hardheid van je water op de website van je gemeente. Programmeer dan de waterontharder van je vaatwasser overeenkomstig (raadpleeg daarvoor de gebruiksaanwijzing).

Weet dat zacht water (en dus kalkarm) in de regel minder witte restanten achterlaat.

Blijft je probleem aanhouden? Contacteer ons!
bloc5_probleme_lave_vaisselle.jpg :

Zie je waterdruppels of watersporen op de borden?

Als je waterdruppels of gedroogde watersporen aantreft op je vaat, verhoog dan de dosis spoelvloeistof met één niveau. Als daarentegen je vaat ondoorzichtige plekken en vlekken vertoont, verlaag dan de dosis spoelvloeistof.

Controleer ook goed of je borden correct geplaatst zijn zodat het water er gemakkelijk kan afvloeien.

Controleer de hardheid van je water en programmeer de waterontharder van je vaatwasser dienovereenkomstig.

Als je een programma opstart, vermijd dan een 3-in-1 tablet of multi-pad te gebruiken.

Blijft je probleem aanhouden? Het kan zijn dat de droogfunctie defect is. In dat geval, contacteer ons.

Zijn je glazen beschadigd?

In dat geval aangepaste tabletten en programma’s gebruiken.

Welk tablet gebruiken? Tabletten met bescherming tegen corrosie van de glazen.

Welk programma kiezen? Gebruik een kort programma op lage temperatuur (maximum 50 graden). Sommige vaatwassers bieden zelfs een “glazen”-programma aan.

Het kan ook zijn dat er corrosie verschijnt op je glazen als ze vervaardigd zijn met minderwaardig glas. In dat geval zijn de vaatwasser noch de gebruikte producten verantwoordelijk voor het slechte afwasresultaat.

Vertoont je vaat gekleurde vlekken?

Als het koffierestanten zijn, gebruik dan een lang programma met een hogere temperatuur.

Vergeet ook niet je vaat af te schrapen met een stukje keukenrol alvorens het in de vaatwasser te plaatsen.

Gebruik je een halve tablet? Dat zal niet voldoende zijn (behalve voor de mini-vaatwassers of vaatwassers die maar de helft gevuld zijn (op voorwaarde dat de functie halfvol is geactiveerd)). Gebruik altijd de aanbevolen dosis afwasmiddel.

Controleer of het compartiment voor het afwasmiddel wel goed droog is alvorens er product in te doen. Als het afwasmiddel in poedervorm vochtig is zal dat immers de prestaties van de bleekmiddelen verminderen.

Is er een blauwachtige aanslag te zien op je vaat? Misschien is er te veel spoelglansmiddel gebruikt. In dat geval de hoeveelheid product met één niveau verminderen (van stand 3 naar stand 2).

Verkleurt je vaat?

Als je merkt dat je vaat verkleurt, kan het zijn dat die niet verenigbaar is met de vaatwasser. In dat geval moet je met de hand afwassen.

Zijn je metalen voorwerpen verroest of verkleurd?

Reinig je keukenmessen met de hand. Sommige metalen die in de lemmetten aanwezig zijn, zijn minder bestand tegen de vaatwasser.

Sommige handvaten zullen uiteindelijk ook breken nadat ze meerdere malen in de vaatwasser zijn gestoken. De lemmetten worden dan weer minder scherp.

Tip: sorteer altijd je bestekken. Zilveren bestekken aan de ene kant en stalen bestekken aan de andere kant. Zo vermijd je enige reactie tussen de twee. Als je vaatwasser niet over een besteklade beschikt maar over een mand, gebruik dan het kleine rooster dat zich op de bestekmand bevindt. Het zal de bestekken op hun plaats houden tijdens het afwassen en verhinderen dat ze met elkaar in contact komen.
bloc4_probleme_lave_vaisselle.jpg :

Overzicht merken voor afwasmachine

Kan ik je helpen ?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters