Hoe je vaatwasser kiezen ?

Vandaag de dag zijn de moderne vaatwassers zuiniger, stiller en minder omvangrijk. Hun missie: een afwas van ongeëvenaarde kwaliteit en een maximum aan comfort. Wij geven je enkele tips om de vaatwasser te vinden die het best bij je behoeften past.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg

Het juiste type vaatwasser kiezen

Vrijstaande vaatwasser

Er bestaan 3 types losstaande vaatwassers, naargelang de ruimte waarover je beschikt en de capaciteit die je nodig hebt:
 • Standaard vaatwassers (60 cm breed): 12 tot 14 bestekken
 • Smalle vaatwassers (45 cm breed): met hun 9 tot 10 bestekken en zijn praktische formaat is deze perfect voor kleine keukens en gezinnen van minder dan 4 personen
 • Mini-vaatwassers: worden niet op de grond geplaatst maar op je werkblad of eventueel een tafelkoelkast.

Ingebouwde vaatwasser

Wist je dat? Er zijn 3 types inbouwvaatwassers:
 • Volledig geïntegreerde vaatwasser: je vaatwasser is onzichtbaar. Hij zit helemaal verscholen achter de deur van een kast die gewoonlijk past bij de rest van je keuken. De bedieningsknoppen en het scherm bevinden zich aan de bovenzijde van de deur van het toestel.
 • Semi-inbouwvaatwasser: het bedieningspaneel van je vaatwasser is zichtbaar.
 • Onderbouwvaatwasser: heb je geen afwerkingspaneel dat bij je keukenkasten past en wil je een vaatwasser onder je aanrecht installeren? Kies dan voor een onderbouwmodel. Dat is de ideale oplossing om je vaatwasser discreet te laten opgaan in je keuken. Afhankelijk van het model wordt deze vaatwasser namelijk geleverd met een frontpaneel in roestvrij staal of een andere kleur.

bloc2_lavevaisselletips.jpg

Hoe worden mijn bestekken opgeborgen?

Vele vaatwassers zijn uitgerust met een bestekmandje. Maar er zijn ook vaatwassers met een besteklade. Het voordeel? Je bespaart plaats in het onderste rek om nog meer borden af te wassen. Bovendien zijn je bestekken al gesorteerd in de lade. Het middelste gedeelte van de lade is over het algemeen holler voor pollepels of dikker keukengerei dan bestekken.

bloc3_lavevaisselletips.jpg

Stille werking

Hoor je iets? Neen. En toch, terwijl je koffie schenkt aan je vrienden is de vaatwasser al volop aan de gang. En ja, dankzij de uitstekende geluidsisolatie van bepaalde modellen worden ze ultra-stil. Van 44 tot 49 dB kan je je vaatwasser aanzetten nagenoeg wanneer je maar wil. Bij minder dan 44 dB hoor je nog slechts wat geruis. Heb je een open keuken? Dan raden wij je een stil model aan van minder dan 44 dB. 

Goed om weten: 3 decibel minder betekent de helft minder lawaai.

bloc4_lavevaisselletips.jpg

De juiste programma’s kiezen

Sommige vaatwassers zijn voorzien van specifieke programma’s om je het leven gemakkelijker te maken.


Met een automatisch programma hoef je je geen zorgen meer te maken. Dankzij sensoren past de vaatwasser het programma aan aan de mate dat de vaat vuil is en aan de hoeveelheid van de te reinigen vaat. Onberispelijk resultaat gegarandeerd!


Geen zin om te wachten tot de vaatwasser volledig vol zit om hem aan te zetten? Kies een model dat uitgerust is met het programma halfvol. De afwastijd wordt verkort en de hoeveelheid water wordt aangepast aan de hoeveelheid vaat die moet gereinigd worden.


Met betrekking tot zeer vuile kommen en borden zijn sommige vaatwassers voorzien van een intensieve zone in de onderste mand. Eens geactiveerd verhoogt zij de druk om het hardnekkige vuil te verwijderen. Maak je geen zorgen: de druk in de bovenste mand verandert niet en de delicate vaat wordt nog steeds met zachtheid gereinigd.

Dringend propere vaat nodig? De Turbo-functie helpt je uit de nood. Wanneer je die activeert wordt de vaat bij een iets hogere temperatuur afgewassen, met ietsje meer water maar veel sneller.

bloc5_lavevaisselletips.jpg

En voor een echt droge vaat?

Nooit meer je vaat afdrogen na het programma: kies voor een technologie of een functie die je een prefect droge vaat garandeert.

 • De Zeolith-technologie: zeoliet is een mineraal dat warmte verspreidt wanneer het vocht opneemt. Zo verkrijg je een nog beter droogresultaat zonder meer energie te verbruiken. Het drogen met zeoliet werkt even goed bij normale vaat als bij plastic. En het herstelt zich automatisch bij de volgende afwasbeurt.
 • Het turbo-droogsysteem: je vaatwasser is uitgerust met een ventilatiesysteem dat het drogen aanzienlijk verbetert.
 • De Extradroge functie: dankzij een hogere temperatuur tijdens het spoelen en een langere droogfase drogen je vaat of plastic potjes beter.
 • Automatische opening op het einde van de cyclus: dankzij deze optie verdampt de resterende vochtigheid en droogt je vaat op natuurlijke wijze. Zelfs de plastic dekseltjes en potjes zijn droog. Let wel op voor de werkbladen in laminaat: door de vochtigheid kunnen die beschadigd raken.

bloc7_lavevaisselletips.jpg

Moduleerbaar volgens je behoeften

Natuurlijk zijn alle borden niet even groot. Het ordelijk schikken van je vaat kan je dus ook het leven eenvoudiger maken. 

Met een bovenste mand die in de hoogte verstelbaar is, plaats je de mand gemakkelijker wat lager of wat hoger om je vaat op te bergen zoals je dat wenst. 

De manden met inklapbare bordenrekken (in de onderste of bovenste mand) hebben het voordeel dat de pennen inklapbaar zijn. Resultaat: ze raken niet verwrongen of gebroken in de loop der tijd. 

Andere modellen beschikken zelfs over een binnenverlichting. Handig om goed te zien waar je je vaat opbergt… of om het resultaat te bewonderen na elke afwasbeurt  ;-)

Welke vaatwasser kiezen om te besparen?

In tegenstelling tot wat men je soms doet geloven verbruikt een vaatwasser veel minder dan manueel afwassen. Je spaart dus geld uit. Om te beginnen omdat je minder water verbruikt. En zo dus ook minder energie. En natuurlijk bespaar je heel wat tijd! Om een zuinig en ecologisch toestel te kiezen moet je letten op het energielabel. Dat informeert je over het energieverbruik en de afwas- of droogprestaties.

Sinds 1 maart 2021 gelden nieuwe criteria voor het bepalen van het energielabel. De nieuwe energielabels gaan van A tot G. Klik hier voor gedetailleerde info over de nieuwe energielabels. Ook het waterverbruik staat op dat etiket vermeld. Dat wordt uitgedrukt in liter per jaar en wordt berekend op een gemiddelde van 280 afwasbeurten per jaar. Ter informatie: de meeste zuinige vaatwassers verbruiken minder dan 10 liter per cyclus.

bloc8_lavevaisselletips.jpg

Handige tips om te besparen

 • Doe je vaatwasser goed vol zonder hem daarom te overladen.
 • Gebruik het eco-programma wanneer de vaat niet erg vuil is.
 • Programmeer je vaatwasser ‘s nachts (van 22 u. tot 06 u.) of in het weekend om te profiteren van de voordelige “daluurtarieven”. De meeste vaatwassers zijn uitgerust met een functie “uitgestelde start”. Zo start je het programma ’s nachts op en word je zelfs overdag niet gestoord. Bovendien bespaar je op je elektriciteitsfactuur!
 • Heb je een ecologisch en voordelig systeem voor het produceren van je sanitair warm water (bv. zonnepanelen of boiler met warmtepomp)? Koop dan een vaatwasser die rechtstreeks op een warmwaterkraan aangesloten kan worden.
 • Als je minder vaatwasproduct wil gebruiken, komt de automatische dosering functie goed van pas. Met een AutoDose-vaatwasser hoef je je een maand lang geen zorgen te maken over het vaatwasmiddel: de vaatwasser voegt bij elke cyclus de juiste hoeveelheid product toe. Resultaat? Telkens weer een stralend schone vaat, zonder dat je te veel product gebruikt.

 

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters