Hoe je versterker en luidsprekers installeren?

Droom je van een homecinema? Hieronder vind je nuttige tips van professionals om je versterker en je luidsprekers te installeren. Zo haal je meteen het beste uit je nieuwe aankoop. Daarnaast vind je natuurlijk allerlei waardevolle informatie in de handleiding.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc1_hoe_plaats.jpg

1. Hoe plaats je de luidsprekers?

De geluidsweergave tijdens de eerste bioscoopvoorstelling in je woonkamer hangt af van de positie van je luidsprekers. De voorste luidsprekers komen aan elke zijde van je televisietoestel. Je richt ze naar je zitplaats(en). 

De centrale luidspreker zet je op of onder de televisie en de subwoofer plaats je waar je maar wil. Test verschillende plaatsen uit en laat hem staan op de plaats waar hij volgens jou het beste staat voor een optimale geluidsweergave. Zet de achterste luidsprekers links en rechts achter je. En richt ze ofwel op je zitplaats ofwel op de centrale luidspreker.

Koos je een set van 6 luidsprekers? De zesde luidspreker staat doorgaans achteraan in het midden. Je moet dan wel ruimte laten tussen de muur en je zitplaats, zodat de surroundeffecten volledig tot hun recht komen.

bloc2_hoe_de_luidsprekers.jpg

2. Hoe de luidsprekers aansluiten op je versterker?

Elke uitgang geeft aan waarvoor het dient. Zo weet je wat je waarop moet aansluiten. De gebruikte terminologie hangt af van het merk. Op de afbeelding zie je:

- SUB: subwoofer
- CEN: centrale luidspreker
- SR: luidspreker rechtsachter
- SL: luidspreker linksachter
- FR: luidspreker rechtsvoor
- FL: luidspreker linksvoor

3. Hoe je versterker aansluiten op je audio- en videomateriaal?

De versterker vormt het hart van je homecinema, waarop je je televisie en andere toestellen aansluit. Achteraan op je versterker vind je gele connectoren voor videobeeld en witte en rode connectoren voor geluid.

De gebruikte terminologie verschilt per merk. Op de afbeelding zie je onder andere:

- Dvd of blu-ray voor je dvd- of blu-ray speler.
- Tv voor je televisiescherm.
- Cd voor een cd-speler.

bloc4_kabelkeuze.jpg

4. Kabelkeuze

De versterker en luidsprekers van je homecinema sluit je via kabels op elkaar aan. Hoe goed je set ook is, je eindresultaat (beeld én klank) blijft afhangen van je gebruikte kabels. Kies daarom altijd voor kabels van dezelfde kwaliteit als je grotere onderdelen.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters