Welke versterker voor je homecinema kiezen?

Je woonkamer omtoveren tot een ware bioscoopzaal? Met onze professionele tips over versterkers voor homecinema’s is de klus snel geklaard. Maak de popcorn maar al klaar en neem comfortabel plaats in de zetel. Shhhht... de film gaat beginnen!
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc1_dekunstvan.jpg

De kunst van bioscoopgeluid

Heb je een blu-ray speler en een goed televisietoestel? Dan heb je alleen nog kwaliteitsvol geluid nodig en je waant je in de bioscoop. Schaf je daarom een versterker met meerdere luidsprekers aan.

Een handige tip? Koop je versterker aan de hand van het aantal luidsprekers of elementen dat je wil toevoegen aan de installatie:

  • Via 2.1 of 5.1 komt het geluid langs voor, achter en opzij. 
  • Via 7.1 lijkt het geluid zelfs van boven te komen, bijvoorbeeld bij vallende regendruppels).

bloc2_het _buitenbeentje.jpg

Het buitenbeentje? Je subwoofer

Het eerste cijfer in 3.1, 5.1 en 7.1 staat voor het aantal gewone luidsprekers in een luidsprekerset. De 1 staat telkens voor je subwoofer. Dat is een luidspreker die specifiek is ontworpen voor lage tonen. Passief gedraagt hij zich als een selectieve luidspreker en geeft hij enkel de bastonen weer. Een actieve luidspreker gebruikt een eigen versterker om de lage tonen verder uit te diepen.

Je hebt meer vermogen nodig om bastonen even luid weer te geven als de hoge en middelhoge tonen. Daarom is het vermogen van je subwoofer even groot of groter dan dat van je andere luidsprekers.

bloc3_vergelijkvermogen.jpg

Zo vergelijk je het vermogen van versterkers

Het vermogen van je versterker bepaalt mee je geluidskwaliteit, zelfs bij een laag volume. Maar hoe kies je tussen een versterker van 5 x 50 + 100 Watt en één van 6 x 50 Watt?

  1. Eerste geval: elke luidspreker krijgt 50 Watt en de subwoofer heeft zijn eigen versterker van 100 Watt.
  2. Tweede geval: zoals alle andere luidsprekers krijgt de subwoofer 50 Watt. Hij is passief (= zonder eigen versterker).
Een set met een actieve subwoofer produceert een beter geluid dan een set met een passieve subwoofer.

Ken je de ingebouwde decoders?

Je geplande gebruik en luidsprekeropstelling bepalen welke ingebouwde decoders je nodig hebt voor je homecinema:

  • Dolby Digital-decoder en DTS-decoder: om je dvd's met bioscoopgeluid te bekijken.
  • Dolby Prologic-decoder: om het bioscoopgeluid van televisiefilms weer te geven.
  • Dolby Prologic II-decoder: om stereogeluid van tv-programma’s en dvd’s toch in 5.1-formaat weer te geven.

bloc5_en_wat_met_de_audio.jpg

En wat met de audio- en video-ingangen?

Je kiest de versterkers voor je homecinema ook in functie van de andere toestellen die je wilt aansluiten. Denk maar aan een satellietdecoder. Check of je beeld- en geluidsingangen compatibel zijn, zodat je luidsprekers optimaal renderen.

DSP: voor een echt bioscoopgeluid

Wat is Digital Sound Processing (DSP)? Deze microprocessor is een specialist in de verwerking en digitalisering van geluidssignalen om een typische sfeer te creëren. Er bestaan heel wat DSP-modi. Kies bijvoorbeeld de concertzaalmodus wanneer je naar klassieke muziek luistert, of de jazz-zaal-modus om naar Chet Baker te luisteren. Of wat dacht je van cinema-effecten voor je favoriete film? Welke modus je ook kiest, de versterker zorgt voor een goede geluidsweergave in elke luidspreker om het gekozen effect te verkrijgen.

bloc7_gemakkelijkeinstallatie.jpg

Gemakkelijke installatie? All-in-one homecinemaset!

Met alle info en tips hierboven kun je zelf een luidsprekerset voor je homecinema samenstellen. Geen zin om te puzzelen? Leve alles-in-1: een tuner-versterker, 5 satellietluidsprekers en een subwoofer. De installatie van zo’n set is een fluitje van een cent. Pak alles uit, sluit de onderdelen aan en je homecinema is klaar voor gebruik. Veel plezier!

bloc8_tip.jpg

Tip: hoe plaats je de luidsprekers voor een optimale geluidskwaliteit?

Veel hangt af van de lengte van de luidsprekerkabels. De kabels van de linker- en rechterluidspreker moeten even lang zijn. Hetzelfde geldt voor de kabels van de achterste luidsprekers. Hou altijd rekening met deze parameter, zelfs als de luidsprekers niet symmetrisch opgesteld staan. Zo krijg je een homogeen geluid zonder vertragingen. Bovendien heeft elke luidspreker best hetzelfde vermogen.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters