Welke diepvriezer kopen?

De diepvriezer heeft radicaal veranderd hoe we voedsel bewaren en ervan genieten. In de zomer heb je dankzij dit toestel altijd ijsjes in huis voor de kinderen en ijsblokjes voor een zonnig aperitief. En in de winter eet je groenten buiten het seizoen dankzij de voorraad in je diepvriezer. Bij het kiezen van een nieuwe diepvriezer kan je vast wat hulp gebruiken. Diepvrieskoffer of kastdiepvriezer? Koel-vriescombinatie of minidiepvriezer? Elk type heeft zijn voordelen. Wij geven je tekst en uitleg!
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg

Welke diepvriezer kopen: de verschillende modellen

Ben je op zoek naar een diepvrieskoffer voor in de kelder? Of heb je toch liever een compact model om enkele diepvriesproducten in te bewaren? We zetten de voordelen van elk type diepvriezer met plezier op een rijtje.

bloc3_mijn_diepvriesproducten_ontdooien.jpg

 • Kastdiepvriezer
  Een kastdiepvriezer neemt weinig plaats in, want hij is gemiddeld maar 60 tot 70 cm breed. Je kan hem in de keuken installeren en dankzij de vele laden kan je er makkelijk al je voedingsmiddelen in opbergen. Kastdiepvriezers zijn ook verkrijgbaar als inbouwmodel.
 • Diepvrieskoffer
  Een diepvrieskoffer of diepvrieskist is gewoonlijk breder en lager, waardoor hij meer plaats in beslag neemt. Het voordeel van dit model? Het grote volume, tot wel 600 liter! Ideaal om grote hoeveelheden of grote verpakkingen in op te bergen buiten de keuken – bijvoorbeeld in de kelder of de garage. Controleer wel of de klimaatklasse van het toestel dit toelaat!
 • Minidiepvriezer
  Een minidiepvriezer neemt heel weinig ruimte in en heeft een capaciteit tot 100 liter. Deze compacte toestellen zijn ideaal als je wat extra vriesruimte nodig hebt.
 • Een koel-vriescombinatie
  Een complete oplossing als je de voordelen van een koelkast en die van een diepvriezer wil combineren in één toestel. Koel-vriescombinaties zijn ook verkrijgbaar als inbouwmodel.

Statische of geventileerde koeling?

 • Statische koeling: dit is de oudste koeltechnologie voor koelkasten en diepvriezers. In dit type toestel wordt de koude niet rondgeblazen. De temperatuur is niet overal in het toestel gelijk, wat betekent dat sommige zones kouder zijn dan andere. Wat zijn de voordelen hiervan? Toestellen met statische koeling zijn stiller en minder energieverslindend dan toestellen met andere technologieën. Je moet zo’n diepvriezer wel regelmatig ontdooien als je wil dat hij optimaal blijf werken.
 • Tip: zet de voedingsmiddelen niet te dicht tegen elkaar en leg de gevoeligste producten (vlees, schaaldieren ...) onderaan in de diepvriezer. Ontdooi je toestel regelmatig, om te voorkomen dat het meer energie verbruikt dan nodig. Denk eraan: per halve cm ijs verbruikt je toestel 30 % meer energie!
 • Geventileerde koude of No Frost: dit is de meest complete technologie, die bovendien in de meeste van onze diepvriezers gebruikt wordt. De diepvriezer voert het vocht af dat ijsaanslag veroorzaakt en blaast met behulp van een ventilator koude, droge lucht in het toestel. Daardoor blijven verpakkingen en etiketten leesbaar, plakken je producten niet aan elkaar en blijft het energieverbruik constant. En bovenal: je hoeft je diepvriezer nooit meer handmatig te ontdooien! Er bestaan ook technologieën zoals Smart Frost of Stop Frost die ijsaanslag beperken, maar niet volledig tegengaan.

block3_bespaar_energie.jpg

Hoe kies ik een duurzame diepvriezer?

Je diepvriezer werkt 24 uur per dag en verbruikt dus voortdurend energie. De meest energie-efficiënte toestellen kosten misschien iets meer, maar leveren wel een enorme besparing op je energiefactuur op. Wil je besparen of denk je aan het milieu? Volg dan onderstaande tips om een duurzame keuze te maken!

 • Besteed extra aandacht aan het energielabel van je diepvriezer. Sinds 1 maart 2021 gelden nieuwe criteria om te bepalen in welke energieklasse een toestel thuishoort. De nieuwe energielabels gaan van A tot G. Klik hier voor meer informatie.
 • Geef de voorkeur aan een toestel waarvan de onderdelen nog lange tijd verkrijgbaar zijn. De productie van een nieuwe koelkast heeft namelijk een grote impact op je ecologische voetafdruk. Door hier rekening mee te houden, kan je je diepvriezer langere tijd laten herstellen. Je vindt deze informatie op de productpagina van je toestel (deel Vanden Borre Life).
 • Kies voor een No Frost-toestel. IJsaanslag jaagt het energieverbruik van je diepvriezer de hoogte in en bovendien voorkomt deze technologie ijsvorming.
 • Heb je beslist om je oude diepvriezer te vervangen? Goed idee! Oude diepvriezers zijn vaak echte energievreters: meestal is het duurzamer om ze te vervangen dan om ze te laten herstellen.
 • Wist je trouwens dat het energieverbruik van je diepvriezer mee bepaald wordt door het openen van de deur? Hoe vaker je de deur van je toestel opent en sluit, hoe meer energie het verbruikt. Heb je een groot gezin of leef je met verschillende mensen samen? Kies dan voor een diepvriezer met energielabel A!
 • Geef de voorkeur aan een diepvriezer met een digitaal scherm. Zo kan je de temperatuur van het toestel heel precies aanpassen en vermijd je dat je een te lage temperatuur instelt, waardoor er meer energie verbruikt wordt dan nodig. De aanbevolen temperatuur is -18 °C.

bloc2_er_ontstaat_ijsvorming.jpg

Geschikte afmetingen en aangepast volume van je diepvriezer

Bij het kiezen van een diepvriezer moet je rekening houden met het aantal personen in je huishouden en je behoeften.

Een groot gezin heeft namelijk meer vriesruimte nodig dan een koppel of iemand die alleen woont. De nettocapaciteit wordt aangegeven in liter en komt overeen met het werkelijke volume voedsel dat je in de diepvriezer kan opslaan. De gouden regel: reken 100 liter voor 1 persoon en tel daar 50 liter bij voor iedere persoon extra. Voor 3 personen kies je dan idealiter een diepvriezer van 200 liter. Het heeft geen zin om een te grote diepvriezer te kopen als je die niet nodig hebt. Je diepvriezer werkt namelijk beter en verbruikt niet meer energie dan nodig wanneer hij goed gevuld is. Zo kan je precies de juiste hoeveelheid voedsel bewaren en vermijd je bovendien dat je regelmatig bedorven voedingswaren moet weggooien.

Kies je vriezer ook op basis van hoeveel je wil invriezen. Heb je een moestuintje en vries je regelmatig je eigen groenten in? Hou je van maaltijdplanning of doe je altijd boodschappen in bulk? Dan is het een goed idee om een grotere vriezer te kiezen waarin je al die extra voedingswaren kwijt kan.

block5_vries_etenswaren.jpg

De klimaatklasse, wat is dat?

Diepvriezers zijn ontworpen om te werken in een ruimte met een bepaalde temperatuur. De klimaatklasse geeft aan bij welke omgevingstemperatuur je toestel optimaal werkt. Het is dan ook belangrijk om rekening te houden met de temperatuur van de ruimte waarin je diepvriezer zal komen te staan.

Wil je je toestel in een weinig tot niet verwarmde ruimte zetten? Ga dan eerst na of de diepvriezer die je op het oog hebt tot de juiste klimaatklasse behoort. Dat geldt overigens ook voor ruimtes waarin de temperatuur snel stijgt in de zomer, of wanneer je toestel dicht bij een zonnig raam zal komen te staan. Je loopt dan namelijk het risico dat de motor niet genoeg draait, waardoor de vriezer niet de juiste temperatuur bereikt. Voor elke extra graad in de ruimte waar het toestel zich bevindt, stijgt het energieverbruik met 3%.

De snelvriesfunctie: je beste vriend

Wist je dat? Als je een grote hoeveelheid verse producten tegelijk in de diepvriezer legt, duurt het langer voordat ze volledig bevroren zijn.

Een vriezer met snelvriesfunctie regelt dat in recordtijd. Hoe dan? Door tijdelijk de temperatuur in het toestel te verlagen. Activeer de functie minstens 6 uur voordat je de nieuwe voedingsmiddelen toevoegt. Dat zorgt ervoor dat alle producten in je diepvriezer bevroren blijven en dat de nieuwe voedingswaren snel bevriezen. Eenmaal ontdooid behouden ze bovendien hun textuur en blijven de smaak en vitaminen optimaal bewaard. Ideaal als je je maaltijden graag vooraf bereidt!

Bekijk alle kastdiepvriezers met snelvriesfunctie
Bekijk alle diepvrieskisten met snelvriesfunctie

block6_2_ideale_maten.jpg

De draairichting van de deur van je kastdiepvriezer

De richting waarin de deur van je diepvriezer opengaat is een belangrijk detail! Als je van plan bent een kastdiepvriezer te kopen, kan je de draairichting van de deur aanpassen. Welke richting je het beste kiest, hangt af van je keuken en je voorkeuren. Geef bij de online bestelling aan welke richting je verkiest. Onze specialisten passen de scharnieren gratis aan, zodat je toestel bij levering meteen klaar is voor gebruik.

Klaar om je keuze te maken?

Geweldig! In onze andere artikels lees je alles wat je moet weten over het onderhoud, het gebruik en de installatie van je nieuwe vriezer.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters