Hoe kies je de juiste stijltang?

Droom je van een stijltang die je zacht, glanzend en stralend haar bezorgt en tegelijkertijd je mooie lokken beschermt? Geen zorgen! In dit artikel zetten we verschillende types stijltangen op een rijtje. Zo kies jij makkelijk het toestel dat het best bij jou past, op basis van je haartype en van de technologieën die op de markt zijn.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20230407_bien_choisir_lisseur_Bloc5.jpg

Het juiste toestel voor jouw haartype

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe stijltang, kan je voor de platen kiezen uit verschillende materialen: titanium, keramiek en toermalijn. Elk van die materialen zorgt voor verschillende resultaten, afhankelijk van jouw haartype. We geven je graag advies!


Keramische platen, ideaal voor fijn haar

Wie droomt van supersteil en mooi glad haar, kiest het best voor keramische platen. Keramische stijltangen zijn de populairste optie en dat is niet zonder reden: ze verdelen de warmte gelijkmatig en behouden uitstekend hun temperatuur. Hoewel dit type stijltang iets meer tijd nodig heeft om op te warmen, is dat het meer dan waard. Zo maak je minder fouten en blijft je haar beter beschermd.


Platen van titanium: voor dik, stug haar

Als je op zoek bent naar een stijltang die razendsnel opwarmt, zijn platen van titanium zeker een optie. Ze houden de warmte zeer goed vast, waardoor je je lokken in een mum van tijd glad strijkt. Vergeet niet om vooraf altijd een hittebeschermingsproduct aan te brengen op je haar.

Platen van toermalijn: ideaal voor krullen, kroeshaar of golven


Toermalijn is een edelsteen die bestaat uit elementen als aluminium, magnesium en kalium. De steen wordt vermalen tot een poeder, dat vervolgens wordt vermengd met de keramiek waaruit de platen van de stijltang worden gemaakt. Het resultaat is een stijltang die pluis en statische elektriciteit tegengaat en tegelijkertijd de schade aan je haar minder zichtbaar maakt. Zelfs bij lage temperaturen zijn deze stijltangen erg doeltreffend. Ze zorgen ervoor dat je haar meer en beter vocht vasthoudt, ook wanneer het rechtstreeks in contact komt met hitte.

20230407_bien_choisir_lisseur_Bloc2.jpg

Brede of smalle platen?

Als je gezegend bent met volumineus Hollywood-haar, hebben je lokken andere behoeften dan bij iemand met fijner, pluiziger haar.

Om je haar doeltreffend te stylen, moet je dus ook even stilstaan bij het formaat van de platen. Uiteraard krijgen zelfs de smalste platen uiteindelijk je prachtige haardos glad, maar weet je hoeveel tijd je dat kost? Klopt: te veel.

Voor volumineus haar dat dikker is dan gemiddeld zijn brede platen geen overbodige luxe. Voor dik maar korter haar is een stijltang van normaal formaat dan weer een betere keuze. Bij kort haar is je bewegingsvrijheid van wortel tot punt namelijk iets beperkter.

Mensen met dunner of heel kort haar zijn dan weer beter af met een ministijltang. Die zijn trouwens ook ideaal om je pony glad te maken.

Goed om te weten: met een stijltang met afgeronde platen kan je ook zachte krullen of golven creëren.

Wat zijn zwevende platen?


Als een stijltang zwevende platen heeft, betekent dat niet dat de platen loszitten, maar wel dat ze flexibel zijn tijdens het stylen. Daardoor buigen ze mee naargelang van de druk die je uitoefent en sluiten ze mooi op elkaar aan. Hoe beter de platen aansluiten, hoe gladder het resultaat.

20230407_bien_choisir_lisseur_Bloc3.jpg

Let op de temperatuur

Je zou kunnen denken: hoe heter, hoe beter – maar een te hoge temperatuur kan je haar beschadigen. De ideale temperatuur is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je haartype, de sterkte, lengte en dikte van je lokken, en de stijltang die je gebruikt.

Voor krullend haar wordt een temperatuur boven 200 °C aanbevolen, en voor gekleurd, dik of gezond haar blijf je het best tussen 150 °C en 170 °C. Wie fijn of beschadigd haar heeft, verlaagt de temperatuur idealiter tot 120 °C.


Hoe maak ik mijn haar glad zonder het te beschadigen?

Zorg dat de temperatuur tussen 175 °C en 190 °C blijft, en houd de tang niet te lang op dezelfde lok. Zo blijft je haar mooi én beschermd.

Laat ook minstens 48 uur tussen twee stylingbeurten om de vochtbalans van je haar weer aan te vullen. Gebruik tot slot een product dat het haar beschermt tegen de hitte om het stylen te vergemakkelijken en je haar te beschermen.

20230407_bien_choisir_lisseur_Bloc4.jpg

Welke technologie heb ik nodig?

Stijltang met ionische functie


Een stijltang met ionische functie maakt je haar glad, sterker én gezonder. Stijltangen maken doorgaans gebruik van hitte om het haar sluik te maken, maar dankzij de ionen wordt dit proces minder schadelijk en houdt het resultaat langer aan. De negatieve ionen helpen water af te voeren en houden de schubbenlaag van het haar glad, wat resulteert in glanzende lokken. Daarnaast maken de ionen komaf met statische elektriciteit en pluizig haar. Kies bij voorkeur een toestel waarbij je de temperatuur kan instellen. Er bestaan verschillende types, maar in het algemeen zijn deze toestellen uitgerust met keramische of toermalijnplaten. Deze technologie belooft gladder, minder pluizig haar dat beter bestand is tegen beschadiging en langer gezond blijft.

Stijltang met stoomfunctie


Stoomstijltangen werken op dezelfde manier als traditionele stijltangen, maar zijn zachter voor het haar. Je plaatst een droge haarlok tussen de platen, waarna je de tang zachtjes over de lengte laat glijden. Waar de platen van een traditionele stijltang opwarmen, geven die van een stoomstijltang een hydraterende stoomnevel af die het haar glad maakt of krult. Als je een haarcrème of een masker hebt aangebracht, zorgt een stoomstijltang er bovendien voor dat de voedende ingrediënten van de producten dieper in het haar doordringen.

Stijltang met Wet & Dry-functie


Stijltangen met een Wet & Dry-functie drogen en stylen het haar in één beweging. Perfect voor als je weinig tijd hebt. Wel zijn ze niet geschikt voor nat haar: je moet je haar eerst met een handdoek afdrogen, zodat het nog licht vochtig is. Het grootste verschil tussen een gewone stijltang en een Wet & Dry-model is het ventilatiesysteem, dat voorzichtig al het water uit je haar verwijdert. De hete platen zetten dat water vervolgens om in stoom, die het haar droogt en glad maakt zonder het uit te drogen.

Kies een stijltang die jaren meegaat

Als je op zoek bent naar een nieuwe stijltang en bereid bent te investeren, denk je het best meteen op de lange termijn. Kies dan ook een toestel waar je nog jarenlang plezier aan beleeft. Denk vóór je aankoop goed na over hoe je de stijltang gaat gebruiken, zodat je er één kiest die bij je past.

Ben je van plan je stijltang mee te nemen op reis en mag ze niet te veel plaats innemen in je koffer? Wil je je nieuwe stijltang gebruiken voor verschillende looks – van krullen tot golven en sluik haar? Misschien heb je slechts af en toe een stijltang nodig en wil je dus niet te veel geld uitgeven?

Wist je trouwens dat sommige merken ook toestellen aanbieden van duurzame materialen of met vervangbare onderdelen?

Heb je je keuze gemaakt? Geweldig! Lees ook onze tips om je stijltang in topconditie te houden.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters