Hoe installeer en gebruik je een microgolfoven?

Heb je een nieuwe microgolfoven gekocht? Installeer en gebruik hem optimaal dankzij onze tips!
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc1_je_microgolfoven_installeren.jpg

Je microgolfoven installeren

Installeer je microgolfoven op de juiste manier vóór je hem gebruikt. Hoe? Dat hangt van het type microgolfoven af. Eerder een inbouwtoestel of liever een vrijstaand model? Nog geen keuze gemaakt? Ontdek onze tips en kies een microgolfoven die perfect bij je past.

Vrijstaande microgolfoven


Zet je microgolfoven op de ideale plaats zodat hij optimaal blijft werken. Kies een stabiel oppervlak, op voldoende afstand van andere warmtebronnen in een ruimte met een temperatuur tussen 5 en 35°C. Laat ongeveer 8 cm ruimte rond de microgolfoven voor voldoende ventilatie.
En plaats je toestel niet naast een radio of een tv: dit zou het signaal kunnen verstoren.


Zet niets bovenop een vrijstaande microgolfoven. Waarom niet? Hij kan oververhit geraken. Dat geldt zeker voor klassieke microgolfovens. Bij dit type toestellen zitten de ventilatiegaatjes meestal bovenaan. Als je deze bedekt, bestaat de kans dat de oven oververhit raakt.

bloc4_micro_onde_encastrable.jpg

Inbouwmicrogolfoven

Bij Vanden Borre leveren we elk groot elektrotoestel gratis aan huis, ook je inbouwmicrogolfoven. Voor een meerprijs installeren we hem zelfs meteen bij jou thuis. Makkelijk, toch?

Ontdek alle inbouwmicrogolfovens
Bekijk onze video ‘Hoe neem je de maat?’

bloc2_een_microgolfoven_gebruiken.jpg

Je microgolfoven gebruiken

Heb je net je eerste microgolfoven aangeschaft of ben je gewoon benieuwd hoe het werkt? Lees onze tips over hoe je een microgolf gebruikt in alle veiligheid.

Type recipiënten


Denk eraan: sommige recipiënten horen niet thuis in een microgolfoven. Dit mag niet in de microgolfoven:
  • Metaal: schaaltjes in aluminium en bestek beschadigen je toestel.   
  • Kristal: omdat het lood bevat.   
  • Melanine: vaak gebruikt voor borden en bestek voor kinderen.  
  • Gebakken aardewerk: dat absorbeert de stralen. Je recipiënt warmt dus meer op dan je ingrediënten.Dat vertraagt de opwarmtijd én je loopt het risico om je te verbranden. Check na max. 1 minuut of het recipiënt ofwel het voedsel opwarmt. Als het recipiënt warm wordt, betekent dit dat de microgolven hierdoor geabsorbeerd worden.

En wat met plastic? Dat hangt ervan af! Dun plastic verandert snel van vorm en smelt zelfs als je het in de microgolfoven stopt. Maar bepaalde plastic recipiënten zijn speciaal gemaakt voor dit gebruik. Je ziet het makkelijk aan het logo of de indicatie ‘microwave safe’ op een potje of kommetje.

Glas, porselein en schotels zonder decoratie mag je gerust in de microgolfoven plaatsen. Twijfel je? Kijk op het recipiënt en zoek het logo ‘microwave safe’. Dan is het zeker microgolfbestendig. Of doe een kleine test: verwarm je schotel 1 minuut in de mircogolfoven samen met een glas water. Als enkel de schotel opwarmt en het glas water koud blijft, absorbeert je schotel te veel golven en gebruik je hem best niet in de microgolfoven.

bloc3_extra_tips_voor_de_bereiding.jpg

Extra tips voor de bereiding

Een gerecht tiptop bereiden in de microgolfoven vraagt meer dan een simpele druk op een knop. Tenzij je een microgolfoven met automatische programma’s bezit. Is dat niet het geval? Geen nood: we leggen je uit hoe je een perfect gerecht klaarmaakt!

Bedek je ingrediënten vóór je ze begint op te warmen. Zo voorkom je vetspatten. Bovendien drogen je voedingswaren niet uit en garen ze beter. Deze tip geldt niet voor gegrild vlees en deegbereidingen (zoals quiche en pizza) omdat die week worden door stoom.
Hoe je ingrediënten bedekken? Dat is makkelijk: met een bord, bakpapier, folie of een stolp die eventueel bij de microgolfoven werd meegeleverd. Opgelet: sluit je kom of schotel nooit hermetisch af. Die zou breken of ontploffen.

Wist je trouwens dat je ook kan grillen, frituren en stoomkoken met je microgolfoven? Meer info hierover vind je in ons artikel 'Welke microgolf kopen?'.
Daarbovenop kan je tomaten pellen, popcorn maken, aardappelen koken, noem maar op. Ontdek 10 verrassende dingen die je met een microgolf kan doen!!

Enkele tips voor veiligheid

Een microgolfoven is praktisch, maar net als bij andere keukentoestellen hou je best rekening met enkele veiligheidsvoorschriften.
Let er in de eerste plaats op dat je jezelf niet verbrandt! De weerstand en de binnenwanden van een microgolfoven zijn heel warm en kunnen brandwonden veroorzaken. Neem je schotels dus voorzichtig uit het toestel. Een keukenhandschoen is altijd een goed idee.
Is je gerecht klaar? Neem dan ook een beetje afstand van je microgolfoven wanneer je de deur opent. Zo voorkom je dat de warme damp je verbrandt.


Gebruik je je microgolf om een kersenpitkussen op te warmen? Maak het kussen eerst vochtig met een verstuiver of onder de kraan alvorens het in de microgolf te zetten. Hou rekening met de aanbevolen opwarmtijd en wattage zodat er geen vlammen ontstaan. Tip: verwarm het kussen liever 2 maal kort na elkaar, in plaats van 1 keer gedurende lange tijd.

Nu weet je perfect hoe je je microgolfoven installeert en gebruikt. Maar weet je ook hoe je hem reinigt? Ontdek het hier!

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters