Welke oven kiezen?

Een inbouwoven met natuurlijke convectie of met warmtecirculatie? En hoeveel bakniveaus heb je nodig? Een nieuwe inbouwoven kiezen is geen makkelijke taak. Volg onze tips en koop de oven die bij je past!
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc2_fourencastrable.jpg

De juiste afmetingen

Bij de keuze van een inbouwoven, moet je rekening houden met de beschikbare plaats in je keuken. Daarom moet je de afmetingen van de nis kennen, d.w.z. de opening waarin de oven ingebouwd zal worden. Om de nis te meten, volstaat het de hoogte te meten. De standaardafmetingen van een oven zijn 60 cm breed en 60 cm hoog. Maar er bestaan ook compacte ovens: dit zijn ovens van 45 cm of 38 cm hoog en 60 cm breed. Indien je nis 60 cm hoog is en je toch een compacte oven wenst, kan je de overblijvende ruimte opvullen met een opberglade of een warmhoudlade.

Tip: voor een goede verluchting, voorzie je best ongeveer 2 cm vrije ruimte achter een traditionele oven en 4,5 cm achter een compacte oven. Op onze website vind je bij de productfiche van elk toestel de afmetingen, de vereiste nismaten en een inbouwschema.

Verschillende types ovens : natuurlijke convectie, warmeluchtovens, heteluchtovens...

Wist je dat? Ovens vind je in tal van afmetingen, maar ook met verschillende verwarmingstechnologieën: natuurlijke convectie, warmeluchtovens en heteluchtovens. Hieronder leggen we helder het verschil tussen deze 3 oventypes uit.

bloc5_fourencastrable.jpg

Ovens met natuurlijke convectie

ovens met natuurlijke convectie beschikken over twee weerstanden op de boven- en onderwand die de lucht verwarmen. Dit zorgt voor een krachtige warmte. Ideaal om rood vlees of gevogelte oppervlakkig te bakken.

Minpuntje: omdat de warmte in de oven niet gelijkmatig wordt verdeeld, raden we je aan om slechts één gerecht tegelijk te bereiden. Het voorverwarmen kan zo'n 15 à 20 minuten duren.

bloc4_fourencastrableee.jpg

Warmeluchtovens

Naast de weerstanden op de boven- en onderwand zijn de ovens met warmeluchtcirculatie uitgerust met een ventilator achteraan. Deze ventilator zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de lucht. Het voordeel? Met een warmteluchtoven kan je schotels gelijktijdig op 2 niveaus klaarmaken. Bovendien is de voorverwarmingstijd korter dan bij ovens met natuurlijke convectie.

bloc3_fourencastrable.jpg

Heteluchtovens

Heteluchtovens zijn uitgerust met twee weerstanden (boven- en onderwand) en een ventilator met extra cirkelvormige weerstand zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte in de oven. Sommige modellen met hete lucht hebben slechts 2 weerstanden: één op de bovenwand en één rond de ventilator.

Bij dit type ovens kun je verschillende schotels op 3 tot 4 niveaus klaarmaken. Voor bereidingen met warmtecirculatie is voorverwarming niet nodig. Extra voordeel: je bespaart energie want je opent de oven niet tussen het voorverwarmen en het bakken, dus er ontsnapt geen warmte.

Ovens met stoomfunctie of microgolf functie

Sommige heteluchtovens combineren twee verwarmingswijzen. Denk maar aan hetelucht en stoom of hetelucht en microgolven. Een heteluchtoven met stoomfunctie zorgt voor sappige braadstukken en broden met een knapperige korst. Je kan ze vergelijken met professionele combistomers: smaak, aroma, krokantheid, vitamines en voedingswaarde blijven bewaard. Als je enkel met stoom kookt, kies dan voor een ingebouwde stoomoven. Hier geven we je alle tips om een stoomoven te kiezen.

Een heteluchtoven met volledige stoomfunctie is dan weer ideaal wanneer je maar plaats hebt voor 1 toestel. Je kan ook vaak beide functies combineren om tijd te besparen, bijvoorbeeld bij het bereiden van lasagne of aardappelgratin.

bloc6_fourencastrable.jpg

Handige functies die je helpen bij het koken

Gedaan met eindeloos in je kookboeken bladeren of online zoeken naar de juiste temperatuur om je gerecht te bereiden! Met de elektronische programmaregeling hoef je enkel het type bereiding en het gewicht te selecteren. Op basis van die informatie stelt de oven dan zelf de ideale temperatuur voor je gerecht voor.

Sommige ovens zijn ook uitgerust met een automatische bakfunctie. In dat geval programmeert de oven niet alleen het gewenste recept, maar past hij de parameters tijdens het bakken ook aan dankzij vochtsensoren. Dus nooit meer gebak dat aangebrand is vanbuiten, maar nog niet gaar vanbinnen. Nu zet je altijd een perfect gerecht op tafel!

Een oven met een braadthermometer is ook handig. De thermometer meet nauwkeurig de kerntemperatuur van je gerechten. Zo weet je oven wanneer je braadstuk of kip perfect gaar is.

bloc7_fourencastrable.jpg

Een grote capaciteit voor grote hoeveelheden

Hoewel de standaard inbouwafmetingen dezelfde zijn voor alle ovens, kan het volume van de oven verschillen van model tot model. Je kan tegenwoordig zelfs ovens kopen met een volume van meer dan 70 liter. Met die extra kookruimte kan je niet alleen verschillende gerechten tegelijkertijd bereiden, de vlottere luchtcirculatie rondom de schotels zorgt ook voor een uitstekend resultaat!

Een zuinig en veilig model a.u.b.

Om het energieverbuik te verminderen, hebben fabrikanten veel geïnvesteerd in de isolatie van ovens. Meerdere dikke glasplaten in de ovendeur dragen bij tot een betere isolatie en een laag energieverbruik. Ze zorgen ook voor meer veiligheid. 

Ovens met een koude deur zijn uitgerust met 4 constant geventileerde ruiten die de temperatuur aan de voorkant onder de 40°C houden, hoewel deze 200° is aan de binnenkant van de oven. De koude deur is dus ideaal om brandwonden te voorkomen.

bloc10_fourencastrable.jpg

Slimme ovens: nog meer gebruiksgemak

Wist je dat? Er bestaan ook slimme inbouwovens! Die maken je het leven nog eenvoudiger. Dankzij de ingebouwde wifi kan je de oven via een app verbinden met je smartphone en die dan van overal bedienen: je oven voorverwarmen terwijl je nog in de winkel staat, een melding ontvangen als je gerecht klaar is ... Alles kan met deze slimme modellen.

bloc11_fourencastrable.jpg

Na het koken, de reiniging...

Ook de reiniging van je inbouwoven speelt een rol bij de keuze van je nieuwe oven. Je kan je oven zelf reinigen, maar dat is omslachtig en tijdrovend. Gelukkig bestaan er alternatieven! We sommen ze even voor je op:

  • Pyrolysereiniging: Ovens met pyrolyse zijn zelfreinigend. Naargelang het model, neem je eerst de bakplaten, roosters en/of geleiders uit de oven. Daarna hoef je enkel het pyrolyseprogramma op te starten. De ovenwanden zijn uitgevoerd in speciaal email, dat tot 500°C kan verdragen. Bij deze hoge temperaturen worden vuil en vet volledig verkoold. Nadat de oven terug is afgekoeld, ga je met een spons of vochtige doek over de bodem van de ovenruimte om asresten te verwijderen. Easy!
  • Katalysereiniging: Ovens met katalyse zijn zelfontvettend. Katalyse verwijdert de vetspatten door oxidatie als de temperatuur hoger is dan 180°C (Let wel: katalyse werkt voor verwijdering van vet maar niet van suiker). We raden je aan om je oven nog 10 tot 15 minuten na het bakken te laten draaien om zo de katalysewanden te regenereren.
  • Hydrolysereiniging: Ovens met hydrolyse hebben een deels geautomatiseerd reinigingssysteem. Giet een beetje water gemengd met afwasmiddel op de bodemplaat van de oven en schakel het reinigingssysteem in. De oven zal nu zo’n 4 minuten met de onderste weerstand opwarmen tot 60°C. Het mengsel van water en detergent verdampt en condenseert op de wanden en de ovendeur. Hierna volgt een inwekingscyclus van zo’n 17 minuten om het vuil los te weken. Op het einde van de cyclus moet je enkel nog het losgeweekte vuil met een spons wegvegen.
Voor meer info over het onderhoud van je inbouwoven kan je terecht op onze tips pagina. Daar vind je al onze tips en tricks om je oven schoon en goed onderhouden te houden.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters