Bij de keuze van een inbouwoven, moet je rekening houden met de beschikbare plaats in je keuken. Daarom moet je de afmetingen van de nis kennen, d.w.z. de opening waarin de oven ingebouwd zal worden. Om de nis te meten, volstaat het de hoogte te meten. De standaardafmetingen van een oven zijn 60 cm breed en 60 cm hoog. Maar er bestaan ook compacte ovens: dit zijn ovens van 45 cm of 38 cm hoog en 60 cm breed. Indien je nis 60 cm hoog is en je toch een compacte oven wenst, kan je de overblijvende ruimte opvullen met een opberglade of een warmhoudlade.
Tip: voor een goede verluchting, voorzie je best ongeveer 2 cm vrije ruimte achter een traditionele oven en 4,5 cm achter een compacte oven. Op onze website vind je bij de productfiche van elk toestel de afmetingen, de vereiste nismaten en een inbouwschema.
Dit type oven beschikt over twee weerstanden op de boven- en onderwand die de lucht verwarmen. Dit zorgt voor een krachtige warmte. Ideaal om rood vlees of gevogelte oppervlakkig te bakken. Minpuntje: je kan slechts één schotel tegelijk bereiden en voorverwarmen duurt lang, zo’n 15 à 20 minuten.
Bekijk de ovens met natuurlijke convectie
Naast de weerstanden op de boven- en onderwand is dit type oven uitgerust met een ventilator achteraan. Deze ventilator zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de lucht. Warmeluchtovens zijn perfect om schotels gelijktijdig op 2 niveaus klaar te maken. Bovendien is de voorverwarmingstijd korter dan bij ovens met natuurlijke convectie.
Bekijk de ovens met warmeluchtcirculatie
Heteluchtovens zijn uitgerust met twee weerstanden (boven- en onderwand) en een ventilator met extra cirkelvormige weerstand zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de warmte in de oven. Sommige modellen met hete lucht hebben slechts 2 weerstanden: één op de bovenwand en één rond de ventilator.
Bij dit type ovens kun je verschillende schotels op 3 tot 4 niveaus klaarmaken. Voor bereidingen met warmtecirculatie is voorverwarming niet nodig. Extra voordeel: je bespaart energie want je opent de oven niet tussen het voorverwarmen en het bakken, dus er ontsnapt geen warmte.
Bekijk de ovens met hetelucht
Sommige heteluchtovens combineren twee verwarmingswijzen. Denk maar aan hetelucht en stoom of hetelucht en microgolven. Een heteluchtoven met stoomfunctie zorgt voor sappige braadstukken en broden met een knapperige korst. Je kan ze vergelijken met professionele combistomers: smaak, aroma, krokantheid, vitamines en voedingswaarde blijven bewaard. Modellen met een volledige stoomfunctie kan je zelfs gebruiken als volwaardige stoomoven.
Een heteluchtoven met volledige stoomfunctie is dan weer ideaal wanneer je maar plaats hebt voor 1 toestel. Je kan ook vaak beide functies combineren om tijd te besparen, bijvoorbeeld bij het bereiden van lasagne of aardappelgratin.
Gedaan met in kookboeken bladeren! Met de elektronische programmaregeling hoef je enkel het type bereiding te selecteren en het gewicht. De programmaregeling die alle recepten in zijn geheugen staan heeft, geeft de ideale temperatuur aan volgens de soort bereiding.
Naast het eenvoudige temperatuuradvies, stellen sommige ovens ook een automatische bakfunctie voor. In dat geval programmeert de oven niet alleen het gewenste recept, maar past hij de parameters tijdens het bakken ook aan dankzij vochtsensoren. Nooit meer aangebrand gebak dat nog niet gaar is vanbinnen. Nu bak je steeds de perfecte cake!
Een oven met een braadthermometer is ook handig. De thermometer meet nauwkeurig de kerntemperatuur van je gerechten. Zo weet je oven wanneer je braadstuk of kip perfect gaar is.
Hoewel de standaard inbouwafmetingen dezelfde zijn, kan het ovenvolume vandaag tot meer dan 70 liter gaan! Niet alleen kan deze kookruimte tegelijkertijd verschillende schotels bereiden, ook de luchtcirculatie rondom de schotel zorgt voor een uitstekend resultaat!
Bekijk onze XL-ovens
Om het energieverbuik te verminderen, hebben fabrikanten veel geïnvesteerd in de isolatie van ovens. Meerdere dikke glasplaten in de ovendeur dragen bij tot een betere isolatie en een laag energieverbruik. Ze zorgen ook voor meer veiligheid.
Ovens met een koude deur, uitgerust met 4 constant geventileerde ruiten, houden de temperatuur aan de voorkant onder de 40°C, hoewel deze 200° is aan de binnenkant van de oven. De koude deur is dus ideaal om brandwonden te voorkomen.
Er geconnecteerde inbouwovens bestaan? Deze slimme ovens maken je het leven nog eenvoudiger. Wil je de oven al voorverwarmen terwijl je nog in de winkel staat? Of een melding op je smartphone ontvangen wanneer je gerecht klaar is? Dat kan met deze slimme modellen!
Ook de reiniging van je inbouwoven speelt een rol bij de keuze van je nieuwe oven. Je kan je oven zelf reinigen, maar dat is omslachtig en tijdrovend. Gelukkig bestaan er alternatieven! We sommen ze even voor je op:
Nu weet je alles over de types inbouwovens en de handige functies waarvoor je kan kiezen. Koop je nieuwe oven en ga snel aan de slag!