Welke oven kiezen?

Een inbouwoven met natuurlijke convectie of met warmtecirculatie? En hoeveel bakniveaus heb je nodig? Een nieuwe inbouwoven kiezen is geen makkelijke taak. Volg onze tips en koop de oven die bij je past!

De juiste afmetingen

Bij de keuze van een inbouwoven, moet je rekening houden met de beschikbare plaats in je keuken. Daarom moet je de afmetingen van de nis kennen, d.w.z. de opening waarin de oven ingebouwd zal worden. Om de nis te meten, volstaat het de hoogte te meten. De standaardafmetingen van een oven zijn 60 cm breed en 60 cm hoog. Maar er bestaan ook compacte ovens: dit zijn ovens van 45 cm of 38 cm hoog en 60 cm breed. Indien je nis 60 cm hoog is en je toch een compacte oven wenst, kan je de overblijvende ruimte opvullen met een opberglade of een warmhoudlade.

Tip: voor een goede verluchting, voorzie je best ongeveer 2 cm vrije ruimte achter een traditionele oven en 4,5 cm achter een compacte oven. Op onze website vind je bij de productfiche van elk toestel de afmetingen, de vereiste nismaten en een inbouwschema.

Ovens met natuurlijke convectie

Dit type oven beschikt over twee weerstanden op de boven- en onderwand die de lucht verwarmen. Dit zorgt voor een krachtige warmte. Ideaal om rood vlees of gevogelte oppervlakkig te bakken. Minpuntje: je kan slechts één schotel tegelijk bereiden en voorverwarmen duurt lang, zo’n 15 à 20 minuten.

Bekijk de ovens met natuurlijke convectie

Warmeluchtovens

Naast de weerstanden op de boven- en onderwand is dit type oven uitgerust met een ventilator achteraan. Deze ventilator zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de lucht. Warmeluchtovens zijn perfect om schotels gelijktijdig op 2 niveaus klaar te maken. Bovendien is de voorverwarmingstijd korter dan bij ovens met natuurlijke convectie.

Bekijk de ovens met warmeluchtcirculatie

Heteluchtovens

Heteluchtovens zijn uitgerust met twee weerstanden (boven- en onderwand) en een ventilator met extra cirkelvormige weerstand zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de warmte in de oven. Sommige modellen met hete lucht hebben slechts 2 weerstanden: één op de bovenwand en één rond de ventilator.

Bij dit type ovens kun je verschillende schotels op 3 tot 4 niveaus klaarmaken. Voor bereidingen met warmtecirculatie is voorverwarming niet nodig. Extra voordeel: je bespaart energie want je opent de oven niet tussen het voorverwarmen en het bakken, dus er ontsnapt geen warmte.

Bekijk de ovens met hetelucht

Sommige heteluchtovens combineren twee verwarmingswijzen. Denk maar aan hetelucht en stoom of hetelucht en microgolven. Een heteluchtoven met stoomfunctie zorgt voor sappige braadstukken en broden met een knapperige korst. Je kan ze vergelijken met professionele combistomers: smaak, aroma, krokantheid, vitamines en voedingswaarde blijven bewaard. Modellen met een volledige stoomfunctie kan je zelfs gebruiken als volwaardige stoomoven.

Een heteluchtoven met volledige stoomfunctie is dan weer ideaal wanneer je maar plaats hebt voor 1 toestel. Je kan ook vaak beide functies combineren om tijd te besparen, bijvoorbeeld bij het bereiden van lasagne of aardappelgratin.

Elektronische programmaregeling

Gedaan met in kookboeken bladeren! Met de elektronische programmaregeling hoef je enkel het type bereiding te selecteren en het gewicht. De programmaregeling die alle recepten in zijn geheugen staan heeft, geeft de ideale temperatuur aan volgens de soort bereiding.

Naast het eenvoudige temperatuuradvies, stellen sommige ovens ook een automatische bakfunctie voor. In dat geval programmeert de oven niet alleen het gewenste recept, maar past hij de parameters tijdens het bakken ook aan dankzij vochtsensoren. Nooit meer aangebrand gebak dat nog niet gaar is vanbinnen. Nu bak je steeds de perfecte cake!

Een oven met een braadthermometer is ook handig. De thermometer meet nauwkeurig de kerntemperatuur van je gerechten. Zo weet je oven wanneer je braadstuk of kip perfect gaar is.

Veel ruimte nodig?

Hoewel de standaard inbouwafmetingen dezelfde zijn, kan het ovenvolume vandaag tot meer dan 70 liter gaan! Niet alleen kan deze kookruimte tegelijkertijd verschillende schotels bereiden, ook de luchtcirculatie rondom de schotel zorgt voor een uitstekend resultaat!

Bekijk onze XL-ovens

Een zuinig en veilig model a.u.b.

Om het energieverbuik te verminderen, hebben fabrikanten veel geïnvesteerd in de isolatie van ovens. Meerdere dikke glasplaten in de ovendeur dragen bij tot een betere isolatie en een laag energieverbruik. Ze zorgen ook voor meer veiligheid. 

Ovens met een koude deur, uitgerust met 4 constant geventileerde ruiten, houden de temperatuur aan de voorkant onder de 40°C, hoewel deze 200° is aan de binnenkant van de oven. De koude deur is dus ideaal om brandwonden te voorkomen.

Wist je dat?

Er geconnecteerde inbouwovens bestaan? Deze slimme ovens maken je het leven nog eenvoudiger. Wil je de oven al voorverwarmen terwijl je nog in de winkel staat? Of een melding op je smartphone ontvangen wanneer je gerecht klaar is? Dat kan met deze slimme modellen!

Na het koken, de reiniging...

Ook de reiniging van je inbouwoven speelt een rol bij de keuze van je nieuwe oven. Je kan je oven zelf reinigen, maar dat is omslachtig en tijdrovend. Gelukkig bestaan er alternatieven! We sommen ze even voor je op:

  • Pyrolysereiniging 
Ovens met pyrolyse zijn zelfreinigend. Naargelang het model, neem je eerst de bakplaten, roosters en/of geleiders uit de oven. Daarna hoef je enkel het pyrolyseprogramma op te starten. De ovenwanden zijn uitgevoerd in speciaal email, dat tot 500°C kan verdragen. Bij deze hoge temperaturen worden vuil en vet volledig verkoold. Nadat de oven terug is afgekoeld, ga je met een spons of vochtige doek over de bodem van de ovenruimte om asresten te verwijderen. Easy!

  • Katalysereiniging 
Ovens met katalyse zijn zelfontvettend. Katalyse verwijdert de vetspatten door oxidatie als de temperatuur hoger is dan 180°C (Let wel: katalyse werkt voor verwijdering van vet maar niet van suiker). We raden je aan om je oven nog 10 tot 15 minuten na het bakken te laten draaien om zo de katalysewanden te regenereren.

  • Hydrolysereiniging 
Ovens met hydrolyse hebben een deels geautomatiseerd reinigingssysteem. Giet een beetje water gemengd met afwasmiddel op de bodemplaat van de oven en schakel het reinigingssysteem in. De oven zal nu zo’n 4 minuten met de onderste weerstand opwarmen tot 60°C. Het mengsel van water en detergent verdampt en condenseert op de wanden en de ovendeur. Hierna volgt een inwekingscyclus van zo’n 17 minuten om het vuil los te weken. Op het einde van de cyclus moet je enkel nog het losgeweekte vuil met een spons wegvegen.

Nu weet je alles over de types inbouwovens en de handige functies waarvoor je kan kiezen. Koop je nieuwe oven en ga snel aan de slag!

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters