Hoe onderhoud je een oven?

Buitenreiniging, binnenreiniging, pyrolyse of katalyse schoonmaak... We geven je graag slimme tips voor het onderhoud van je inbouwoven. Eerst bespreken we hoe je de ovendeur aanpakt, nadien stellen we je de verschillende reinigingsmethoden voor en ten slotte vertellen we hoe je de accessoires schoonmaakt en hoe je de ovenlampen vervangt.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc2_entretien_fourencastrable.jpg

De ovendeur schoonmaken

Schakel eerst en vooral de oven uit en check of hij koud is vóór je aan de reiniging van je toestel begint. Neem een zachte, vochtige doek en maak de voorzijde van je inbouwoven schoon. Is de voorkant van de ovendeur erg vuil? Voeg dan een beetje afwasmiddel toe. Let er wel bij op dat het water tijdens het reinigen niet tussen de glazen loopt. Dit geeft waterstrepen die zonder technieker meestal niet te reinigen zijn.

Gebruik nooit een schuurspons of bijtende schoonmaakmiddelen. Ze kunnen je venster beschadigen en krassen veroorzaken. Heb je een ovendeur in inox of aluminium? Dit type ovens kan je onderhouden met speciale producten en een microvezeldoek. Sommige ovens hebben een verwijderbare deur voor een makkelijkere reiniging.

bloc3_fourencastrable_entretien.jpg

Reiniging via pyrolyse

Ovens met pyrolyse zijn zelfreinigend. Je hoeft enkel het pyrolyseprogramma op te starten. De ovenwanden zijn uitgevoerd in speciaal email, dat tot 500°C kan verdragen. Bij deze hoge temperaturen wordt vuil en vet volledig verkoold. Nadat de oven terug is afgekoeld, ga je met een spons of vochtige doek over de bodem van de ovenruimte om asresten te verwijderen. Easy! Een ander voordeel van pyrolyse is dat je gebruik maakt van de opgespaarde warmte in je oven. Zo bespaar je tijd en energie.

Goed om te weten: vóór je de pyrolysereiniging opstart, moet je alle niet-geëmailleerde onderdelen uit de oven halen (bakplaten, roosters, maar ook de geleiders aan de zijkant van de ovenruimte). Ze kunnen vervormd of beschadigd worden wanneer ze in de oven blijven. Er bestaan uitzonderingen waarbij bakplaten, roosters en/of telescopische rails wel pyrolysebestendig zijn. Check dus zeker de handleiding van je toestel, of haal er toch alle toebehoren uit wanneer je niet zeker bent. Reinig ook eerst de binnenkant van de deur voordat je pyrolyse opstart. Zo voorkom je inbranding op de glasplaat.

bloc4_fourencastrable_entretien.jpg

Reiniging via katalyse

Ovens met katalyse zijn zelfontvettend. Katalyse verwijdert de vetspatten door oxidatie als de temperatuur hoger is dan 180°C (Let wel: katalyse werkt voor verwijdering van vet maar niet van suiker).

We raden je aan om je oven nog 10 tot 15 minuten na het bakken te laten draaien om zo de katalysewanden te regenereren.

bloc5_fourencastrable_entretien.jpg

Reiniging via hydrolyse

Ovens met hydrolyse hebben een deels geautomatiseerd reinigingssysteem. Giet een beetje water gemengd met afwasmiddel op de bodemplaat van de oven en schakel het reinigingssysteem in. De oven zal nu zo’n 4 minuten met de onderste weerstand opwarmen tot 60°C. Het mengsel van water en detergent verdampt en condenseert op de wanden en de ovendeur.

Hierna volgt een inwekingscyclus van zo’n 17 minuten om het vuil los te weken. Op het einde van de cyclus moet je enkel nog het losgeweekte vuil met een spons wegvegen.

bloc6_entretien_fourencastrable.jpg

Je oven manueel reinigen

Wil je je oven manueel reinigen? Dat kan makkelijker met een efficiënte ovenreiniger. Verwijder eerst alle accessoires (roosters, bakplaten), kuis nadien de wanden en reinig de oven ten slotte met een vochtige doek.



De reiniging van de accessoires

Laat de accessoires van je oven, zoals het draaispit, onmiddellijk na gebruik weken in water met afwasmiddel. Verwijder de etenswaren met een spons. Klaar? Laat de accessoires goed drogen.

bloc7_entretien_fourencastrable.jpg

Hoe vervang je de lampen?

Heel belangrijk: schakel eerst de oven uit en wacht tot hij koud is. Leg vervolgens een doek op de ovenvloer om deze te beschermen (denk maar aan een vallende lamp). Schroef het beschermkapje los door naar links te draaien. Vervang de lamp door een identiek model dat bestand is tegen hoge temperaturen (300°C). Maak van deze gelegenheid gebruik om het beschermkapje ook schoon te maken en plaats het terug.

Tip: check ook of het klokje van de oven juist is ingesteld. Is dit niet het geval? Dan zal de timerfunctie misschien niet correct of helemaal niet werken.

Sommige inbouwovens zijn uitgerust met ledverlichting. Het voordeel? Ze gaan veel langer mee dan gloeilampen en bovendien verbruiken ze veel minder.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters