Dampkap - Hoe kiezen?

Kies een dampkap die aansluit bij uw behoeften

Een dampkap kiezen en installeren is niet zo eenvoudig. Bekijk onze filmpjes en kom te weten waar u op moet letten bij de keuze van uw dampkap!

Dampkap - Hoe kiezen?

Om een dampkap te kiezen, moet u eerst weten welk type dampkap u wilt installeren. Bekijk daarom onze video: ďWelke dampkap kiezen?Ē 

Vervolgens moet u rekening houden met de breedte van uw kookplaat. Een dampkap moet minstens even breed en liefst iets breder zijn dan uw kookplaat om alle dampen optimaal te kunnen afzuigen. Om de ideale breedte van uw dampkap te kennen, telt u 30 cm bij de breedte van uw kookplaat (15 cm langs elke kant).

Om te weten op welke hoogte uw dampkap moet geplaatst worden, moet u ook rekening houden met uw kookplaat. De ideale installatiehoogte voor een elektrische, vitrokeramische of inductiekookplaat is 55 cm en voor een gaskookplaat 65 cm.

Hou ook rekening met het afvoertype. Er bestaan 2 types dampkappen:

  • Indien u over een luchtafvoer naar buiten beschikt, kies dan voor een dampkap met externe luchtafvoer om de kookgeuren naar buiten af te voeren.
  • Indien u geen luchtafvoer naar buiten heeft, kies dan voor een dampkap met hercirculatie. Koolstoffilters zuiveren en filteren de kookgeurtjes vóór de gezuiverde lucht opnieuw in de keuken wordt gebracht. Denk eraan dat de koolstoffilters regelmatig vervangen moeten worden.

Vervolgens moet u een dampkap kiezen in functie van de grootte van uw keuken. Het debiet of de afzuigcapaciteit is belangrijk. Deze wordt uitgedrukt in m³ en komt overeen met het luchtvolume dat de dampkap verplaatst. Om efficiënt te werken, moet de afzuigcapaciteit van de dampkap 10 x groter zijn dan het volume van de keuken. Hoe berekent u nu de vereiste afzuigcapaciteit? U vermenigvuldigt het volume van uw keuken met 10. Bv. voor een keuken met een oppervlakte 15m² en een hoogte van 3 meter: 15m² x 3m hoog x 10 = 450. In dat geval heeft u een dampkap nodig met een minimum debiet van 450m³/u.

Hou ook rekening met het geluidsniveau. Indien u een open keuken heeft, is een dampkap met een laag geluidsniveau aangewezen.

Er bestaan 2 soorten afzuigtypes:

  • Dampkappen met centrale afzuiging.
  • Dampkappen met randafzuiging zijn het meest efficiënt. De dampen en geuren worden naar de zijkanten van de dampkap gestuwd via een inox plaat. Dit levert 2 voordelen op: de vette dampen worden optimaal afgezogen en dit type dampkap maakt minder lawaai. Interessant als u een open keuken heeft.

Tenslotte is een goede verlichting van de kookplaat ook essentieel in de keuken. Er bestaan verschillende soorten verlichting waaronder halogeenverlichting. Deze geeft een krachtige en natuurlijke verlichting en bijgevolg een klare kijk op uw kookplaat en werkblad.

Ontdek hier onze inbouwdampkappen.

Een vraag over een product?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters