Kies een dampkap die aansluit bij jouw behoeften

Een dampkap kiezen en installeren is niet zo eenvoudig.
Bekijk onze filmpjes en kom te weten waar je op moet letten bij de keuze van jouw dampkap!

Om een dampkap te kiezen, moet je eerst weten welk type dampkap je wil installeren. Bekijk daarom onze video: ďWelke dampkap kiezen?Ē 

Vervolgens moet je rekening houden met de breedte van je kookplaat. Een dampkap moet minstens even breed en liefst iets breder zijn dan de kookplaat om alle dampen optimaal te kunnen afzuigen. Om de ideale breedte van je dampkap te kennen, tel je 30 cm bij de breedte van de kookplaat (15 cm langs elke kant).


Om te weten op welke hoogte je dampkap moet geplaatst worden, moet je ook rekening houden met je kookplaat. De ideale installatiehoogte voor een elektrische, vitrokeramische of inductiekookplaat is 55 cm en voor een gaskookplaat 65 cm.


Hou ook rekening met het afvoertype. Er bestaan 2 types dampkappen:

  • Als je een luchtafvoer naar buiten hebt, kies dan voor een dampkap met externe luchtafvoer om de kookgeuren naar buiten af te voeren.
  • Als je geen luchtafvoer naar buiten hebt, kies dan voor een dampkap met hercirculatie. Koolstoffilters zuiveren en filteren de kookgeurtjes vóór de gezuiverde lucht opnieuw in de keuken wordt gebracht. Denk eraan dat de koolstoffilters regelmatig vervangen moeten worden.

Vervolgens moet je een dampkap kiezen in functie van de grootte van je keuken. Het debiet of de afzuigcapaciteit is belangrijk. Deze wordt uitgedrukt in m³ en komt overeen met het luchtvolume dat de dampkap verplaatst. Om efficiënt te werken, moet de afzuigcapaciteit van de dampkap 10 x groter zijn dan het volume van de keuken.
Hoe bereken je nu de vereiste afzuigcapaciteit? Je vermenigvuldigt het volume van je keuken met 10. Bv. voor een keuken met een oppervlakte 15m² en een hoogte van 3 meter: 15m² x 3m hoog x 10 = 450. In dat geval heb je een dampkap nodig met een minimum debiet van 450m³/u.


Hou ook rekening met het geluidsniveau. Als je een open keuken hebt, is een dampkap met een laag geluidsniveau aangewezen.


Er bestaan 2 soorten afzuigtypes:

  • Dampkappen met centrale afzuiging.
  • Dampkappen met randafzuiging zijn het meest efficiënt. De dampen en geuren worden naar de zijkanten van de dampkap gestuwd via een inox plaat. Dit levert 2 voordelen op: de vette dampen worden optimaal afgezogen en dit type dampkap maakt minder lawaai. Interessant als je een open keuken hebt.

Tenslotte is een goede verlichting van de kookplaat ook essentieel in de keuken. Er bestaan verschillende soorten verlichting waaronder halogeenverlichting. Deze geeft een krachtige en natuurlijke verlichting en bijgevolg een klare kijk op je kookplaat en werkblad.

 

Bekijk onze andere video's over

Hoe neem je de maat?

Hoe neem je de maat?

Welke dampkap kiezen?

Welke dampkap kiezen?

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters