De beste smartphone kiezen? Zo doe je dat!

We gebruiken onze smartphone tegenwoordig voor alles: bellen, muziek beluisteren, iets opzoeken op internet, foto’s maken, filmpjes delen op social media, noem maar op. Maar er zijn intussen ook zoveel modellen op de markt dat het moeilijk wordt om de beste smartphone te kiezen. Het is te zeggen: de beste smartphone voor jou. Want dat hangt af van je gebruik. Ontdek hieronder waarop jij moet letten bij je volgende aankoop.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc1_het_belang_van_je_scherm.jpg

Het belang van je scherm

Je scherm is zo’n beetje de woonkamer van je smartphone. Daar gebeurt het allemaal. Je bekijkt er je foto’s, leest je berichtjes en gebruikt allerlei apps. Kies daarom voor afmetingen en een resolutie die voldoen aan je verwachtingen. Een hd-scherm is bijvoorbeeld een must als je vaak video’s of volledige films bekijkt. Een klein scherm is dan weer handig om je toestel compact op te bergen of mee te nemen.

Het juiste scherm is dus een goed begin. Volgende stap: een beschermd scherm. Sommige zijn gemaakt van krasbestendig Gorilla Glass. Dat bestaat in 5 uitvoeringen, van gemiddeld tot heel krasbestendig. Wil je je scherm helemaal krasvrij houden? Dan raden we daarbovenop ook een screenprotector aan. In plastiek of in tempered glass? Dat hangt af van je voorkeur. En van je eigen onhandigheid ;-)

bloc2_mis_geen_enkel_mooi_moment.jpg

Mis geen enkel mooi moment

Schuilt er een paparazzo in jou? Dan moet je natuurlijk gaan voor een smartphone met een uistekende camera. Hoe beter de lens, hoe mooier je foto’s eruit zullen zien. De autofocus-functie stelt dan weer vanzelf scherp. En optische of digitale beeldstabilisatie vermijdt dat je beelden flou ogen als je een beetje beweegt wanneer je een foto maakt.

Een aantal toestellen kan ook filmen in hd of zelfs 4K. En voor de selfiefans heb je frontcamera’s met een breedhoeklens en een flits. Zo krijg je iedereen goed in beeld, zelfs in het donker.

Processorkracht

Om de beste smartphone te kiezen, moet je ook weten welke processor je nodig hebt. Die bepaalt hoe vlot je toestel werkt. Hoe hoger de kloksnelheid (uitgedrukt in GHz), hoe sneller je toestel is. Daarnaast speelt het aantal kernen (‘cores’) een rol als je wilt multitasken. Er bestaan verschillende types: Quad Core, Hexa Core en Octa Core. De Quad Core processor (4 kernen) is iets minder krachtig dan de Octa Core (8 kernen) waarmee je video’s kijkt, gamet en andere taken uitvoert zonder de minste vertraging.

bloc5_altijd_en_overal_online.jpg

Het dilemma van je besturingssysteem

Een andere keuze om te maken: die van je besturingssysteem. iOS (van Apple) en Android (van Google) zijn veruit de 2 grootste. Elk systeem heeft zijn eigen app-winkel met nuttige apps van socialmediaplatformen, nieuwswebsites en spelontwikkelaars. Welk besturingssysteem het meest gebruiksvriendelijk is, hangt opnieuw af van je persoonlijke voorkeur.

Hou je ervan om je smartphone tot in de puntjes in te stellen volgens jouw wensen? Dan zit je goed met de eindeloze configuratiemogelijkheden van Android. iOS geeft je wat minder bewegingsvrijheid, maar daardoor heeft Apple het wel wat gemakkelijker om een vlotte en veilige werking te garanderen.

Bekijk alle iPhones (met iOS)
Bekijk alle Android-toestellen

Altijd en overal online

Voor de meeste apps op je smartphone heb je een internetverbinding nodig. Ben je bijvoorbeeld verslaafd aan social media? Besteed dan zeker aandacht aan de connectiviteit van je toestel. De meeste smartphones hebben een 4G-verbinding wat zeker genoeg is. Wil je echt het maximum uit je smartphone halen? Dan bieden de toppers zelfs een 5G-verbinding aan. Dat is een snellere en stabielere verbinding, ideaal om video's te streamen of te gamen. Goed om weten: 5G is tot 10x sneller dan 4G.

bloc6_batterijduur_0.jpg

Batterijduur

Een smartphone met een krachtige batterij hoef je minder vaak op te laden en zal je nooit in de steek laten in het midden van de dag. Op papier is elke batterij van minstens 3000 mAh een krachtige batterij. Er zijn simpele modellen met een iets kleinere batterij of de meer premium modellen met een hele grote batterij. Maar dat getal schetst niet het hele plaatje. Ook onder andere je schermgrootte, schermresolutie en processor bepalen hoe lang een volle batterij het uithoudt. Hoe meer hoogtechnologische snufjes je toestel bevat, hoe meer energie het verbruikt.

Je kunt een lege batterij natuurlijk overal opnieuw opladen met je oplader of een powerbank. Wist je trouwens dat er meerdere types laadkabels bestaan? Micro-USB was lange tijd de standaard, maar zijn opvolger, USB-C, is sneller en gebruiksvriendelijker. Want bij USB-C maakt het niet meer uit hoe je de kabel in je smartphone stopt. iPhones werken dan weer met een specifieke Lightning-laadkabel.

Dual sim: ja of nee?

Heb je soms meerdere simkaarten in gebruik, bijvoorbeeld op het werk of op reis? Dan is een telefoon met dual sim onmisbaar. Want die heeft plaats voor 2 simkaarten, waardoor je niet met 2 telefoons hoeft rond te lopen.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters