Kies een stoomoven die aansluit bij jouw behoeften

Een stoomoven kiezen en installeren is niet zo eenvoudig. Bekijk onze filmpje en kom te weten waarop je moet letten bij de keuze van je stoomoven!

Zodra je de afmetingen van je stoomoven bepaald hebt, moet je kiezen welk type toestel je nodig hebt:

  • Als je voedingsmiddelen wil opwarmen, ontdooien, bakken of blancheren en dit op een gezonde manier met behoud van de smaak, mineralen en vitamines, kies dan voor een klassieke stoomoven. 
  • Wil je ook bakken en braden, kies dan een combi stoomoven. Met dit type oven kan je voedingsmiddelen niet alleen stomen maar ook bakken zoals in een traditionele oven. In de achterwand van de ovenruimte zit namelijk een ventilator die de warme lucht doet circuleren.

Een stoomoven heeft natuurlijk water nodig. Als je geen externe wateraansluiting in de buurt hebt, kies dan voor een stomoven met een ingebouwd waterreservoir. Zo’n waterreservoir is makkelijk bereikbaar en bij sommige stoomovens zit het verborgen achter het bedieningspaneel om plaats te winnen.

De stoom wordt meestal opgewekt in de ovenruimte. De onderste weerstand warmt het water onderaan de ovenruimte op tot het verdampt in de vorm van stoom. Bij sommige fabrikanten zit de stoomopwekker achterin de ovenruimte. Het water wordt opgewarmd en de stoom verspreidt zich direct in de ovenruimte. Het voordeel van dit systeem is dat er constant hete stoom beschikbaar is die de gewenste temperatuur op peil houdt en dat de bereidingstijd korter is.

De afmeting van de ovenruimte is ook een belangrijk element. Woon je alleen, met twee of heb je een groot gezin, kies een stoomoven met de juiste inhoud, naargelang je behoeften. De bijgeleverde stoomschalen kan je op verschillende hoogtes plaatsen zodat je heel gemakkelijk meerdere schotels tegelijk kan klaarmaken.


Sommige stoomovens zijn uitgerust met automatische programma’s. Je kiest het type voedsel, het type bereiding en het gewenste resultaat. De oven regelt zelf de temperatuur en de bereidingstijd. Sommige merken en types hebben meer dan 200 automatische programma’s om je het leven makkelijker te maken.

Bepaalde stoomovens hebben een automatisch ontkalkingsprogramma. De oven verwittigt je eenvoudigweg wanneer hij moet ontkalkt worden.


En tot slot: kies je een oven met hoge of lage druk?

  • Een stoomoven met lage druk gaat van 40° tot 100°C en is geschikt voor de bereiding van alle soorten voedsel zoals vlees, groenten, vis en zelfs desserten. 
  • Een stoomoven met hoge druk gaat niet alleen van 40° tot 100°C, maar kan ook bakken tussen 101° en 120°C. De bereidingstijd wordt dus ingekort en bijgevolg blijven de vitamines en mineralen maximaal bewaard.

Samengevat: 

  • Wil je vooral een multifunctionele oven? Kies dan een combi stoomoven waarmee je niet alleen gezond kan stomen maar ook pizza’s of gebraad kan bakken. 
  • Is de tijd voor jou van doorslaggevend belang? Kies dan een stoomoven met hoge druk voor een korte bereidingstijd.

 

Bekijk onze andere video's over stoomovens

Hoe neem je de maat?

Hoe neem je de maat?

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters